Sopran Dušica Bijelić

Donicetijeva komična opera „Ljubavni napitak“ biće izvedena nakon dve i po godine pauze u subotu, 14. oktobra od 19:30h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Sopran Kraljevske opere iz Londona Dušica Bijelić debitovaće  kao gošća na sceni Narodnog pozorišta rolom Adine.

O gošći Dušici Bijelić

Britanski Independent uvrstio je Dušicu Bijelić u „osam najvećih mladih talenata u svetu umetnosti 2014. godine“, nakon njenog neverovatnog nastupa u Beriovim Narodnim pesmama, kada je demonstrirala svoje sjajne vokalne i dramske sposobnosti transformacije.

„Dušica Bijelić raspolaže izvanrednim glasom i harizmatičnom pojavom na sceni, zahvaljujući kojima je stekla impresivan spisak pratilaca za vreme svog angažmana u Kraljevskoj operskoj kući. Smatra se umetnicom sa kameleonskom sposobnošću da se transformiše u nove uloge, što postiže radom sa rediteljem i intenzivnim proučavanjem svake uloge“.

Srpski sopran Dušica Bijelić je u septembru 2012. godine pristupila Programu za mlade umetnike Džete Parker u Kraljevskoj operskoj kući u Londonu. Sa Kraljevskom operom je prvi put nastupila u decembru iste godine u ulozi dvorske dame u Majerberovom Robertu đavolu u režiji Lorana Pelija. Od tada je na glavnoj sceni zaigrala u operama Nabuko, Don Karlos, Lastavica, Parsifal, Žena bez senke i Figarova ženidba i tumačila ulogu Blanše u operi Razgovori karmelićanki u režiji Roberta Karsena, pod rukovodstvom dirigenta Sajmona Retla. U Kraljevskoj operskoj kući je igrala i ulogu Tatjane u Evgeniju Onjeginu, Lizete u Lastavici, Mikaele u operi Karmeni Margarete u Faustu. Dušica je 2013. godine dobila poziv Kraljevskog baleta da učestvuje u gala nastupima na turneji po Brazilu.

Pored operskih uloga u Kraljevskom pozorištu u Madridu i na Festivalu Rosini u Vildbadu, Dušica nastupa na koncertima i resitalima širom Evrope, SAD-a i Japana. Među njenim priznanjima nalaze se trijumf na Takmičenju Mostovi karijere u Njujorku, Nagrada publike na Festivalu Rosini u Vildbadu i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača Nikola Cvejić u Srbiji.

Dušica Bijelić je počela da uči klavir i pevanje od svoje osme godine. Sa 12 godina je vodila dečju emisiju na Radio-televiziji Srbije, a kasnije je studirala pevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Ljudmile Gros-Popović. Usavršavala se na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, u Operskom studiju Santa Ćećilija u Rimu i u Muzičkom konzervatorijumu Bard koledž u SAD-u. Takođe, dobitnica je pune stipendije za petogodišnje učešće u Programu za mlade pevače Danijela Feroa u Toskani.

Svoj debitantski operski nastup Dušica je imala u Rosinijevom Putovanju u Rems, u Kraljevskom pozorištu u Madridu.

O predstavi

Tenor Dejan Maksimović u Ljubavnom napitku

Pored Dušice Bijelić, u Donicetijevom Ljubavnom napitku ovom prilikom nastupaju i tenor Dejan Maksimović u ulozi Nemorina, bariton Vladimir Andrić kao narednik Belkore, bas Vuk Matić igra nadrilekara Dulkamara, a sopran Tatjana Mitić devojku iz sela Đanetu. Dirigent je Đorđe Stanković, a u predstavi učestvuju i orkestar i hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Ljubavni napitak“ je premijerno izveden 5. novembra 2003. godine, u režiji Plamena Kartalova. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Ljiljana Orlić, koreograf Vladimir Logunov, dok je asistent reditelja bila Ivana Dragutinović Maričić.

Zanimljivo je da je ova komična opera svoju praizvedbu u Operi Narodnog pozorišta doživela još 15. oktobra daleke 1937. godine, dok je poslednji put bila na repertoaru 15. aprila 2015.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/10/Dusica-Bijelic-2.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/10/Dusica-Bijelic-2-150x150.jpgAustraliana SerbaNarodno pozorišteBeogradska opera,Dejan Maksimović,Dušica Bijelić,Đorđe Stanković,Gaetano Doniceti,hor Beogradske opere,Ljubavni napitak,Narodno pozorište,Narodno pozorište u Beogradu,opera,orkerstar Narodnog pozorišta,Tatjana Mitić,Vladimir Andrić,Vuk MatićDonicetijeva komična opera „Ljubavni napitak“ biće izvedena nakon dve i po godine pauze u subotu, 14. oktobra od 19:30h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Sopran Kraljevske opere iz Londona Dušica Bijelić debitovaće  kao gošća na sceni Narodnog pozorišta rolom Adine. O gošći Dušici Bijelić Britanski Independent uvrstio je Dušicu Bijelić u...Internet Magazin