Marija Ratković, inicijator edukativnog predstavljanja HPV vakcine u Ambasadi Australije

Edukativno predstavljanje HPV vakcine „Razglednice iz budućnosti“ sa ciljem podizanja svesti o značaju njene primene u borbi za iskorenjivanje raka grlića materice održano je u rezidenciji ambasadorke Australije u Srbiji Rut Stjuart (Ruth Stewart) u organizaciji Ambasade Australije i Centra za biopolitičku edukaciju. Pored ambasadorke, zvanicama su se obratili i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša i publicistkinja i aktivistkinja Centra za biopolitičku edukaciju Marija Ratković. Putem video poruka, okupljenima su se obratila i dva najveća svetska stručnjaka za HPV vakcinu Direktorka australijskog nacionalnog programa za HPV Džulija Broderton (Julia Brotherton) i direktorka Ženskog centra za infeltivne bolesti sa Univerziteta u Melburnu i vodeće svetsko ime u oblasti mikrobiologije Suzan Garland (Suzanne Garland). „Iskustvo Australije koja je iskorenila HPV (Humani papiloma virus), a do 2035. će iskoreniti i rak grlića materice, podiže svest o značaju ove vakcine i državnih programa imunizacije mladih“, zaključak je ovog susreta koji su organizovali Ambasada Australije i Centar za biopolitičku edukaciju. Kako je navedeno, jedino masovnom primenom može da se izgradi kolektivni imunitet i zauvek iskoreni preko pet vrsta raka koje izaziva HPV.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart

Obraćajući se brojnim gostima iz sveta diplomatije, zdravstva i medija, ambasadorka Australije Rut Stjuart poručila je da se nada da će iskustvo Australije podići svest o značaju upotrebe HPV vakcine i uopšte imunizacije i inspirisati Srbiju da nastavi sa ovom vrstom zaštite koja vodi potpunoj eliminaciji raka. „Posebno pozdravljam napore Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja da organizuje skrining program za žene i program za vakcinaciju“, istakla je ambasadorka Stjuart i dodala da su “u sveobuhvatnom i besplatnom programu imunizacije u Australiji učestvovale skoro sve škole, što je bio pravi podvig s obzirom na velike udaljenosti u Australiji i brojne škole u slabo naseljenim, teško pristupačnim oblastima“.

Razglednice iz budućnosti: Video poruke vodećih australijskih i svetskih stručnjaka za HPV vakcine

Eksperti Džulija Broderton i Suzan Garland prenele su svoja iskustva u radu na iskorenjivanju raka u Australiji, gde je masovnom imunizacijom u toku 10 godina (2005-2015) pojava HPV smanjena na 1.1 odsto, što je stavilo na prvo mesto po uspehu u borbi protiv raka grlića materice. Australijski stručnjaci potrudili su se da učine informacije o HPV vakcini dostupne svima, te se sve informacije lako mogu pronaći na internetu, naglasile su Brodertonova i Garlandova. Profesorka Garland istakla je da državni programi sistematske primene imunizacije dovode do radikalnog smanjenje HPV infekcije kod mladih za čak 92 odsto, što se odnosi kako na devojčice koje su vakcinisane, tako i na one sa kojima se druže. “Za javno zdravlje važan je efekat grupnog imuniteta, koji se dobija kada vakcinišete većinski deo populacije, pa su i oni koji nisu vakcinisani delimično zaštićeni, jer je broj inficiranih veoma mali“, rekla je ona. Iz tog razloga, u Australiji su HPV vakcinu primili i dečaci. Dr Broderton posebno je naglasila da je vakcina dokazano bezbedna, što pokazuje decenijska upotreba u Australiji i drugim zemljama. “Mislim da definitivno možemo da ohrabrimo naše porodice i roditelje da prihvatanjem ove vakcine zaista čine najbolje za zdravlje svoje dece – divan poklon koji možete da podarite sledećim generacijama“, zaključak je njenog izlaganja.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša

Svetska zdravstvena organizacija je kao prioritet u narednim godinama postavila globalnu eliminaciju infekcije HPV, koja uzrokuje najmanje pet vrsta raka, a Srbija je po smrtnosti od ove bolesti u samom vrhu. SZO je stoga preporučila da vakcinacija protiv HPV-a bude uključena u Nacionalni program imunizacije, što je Srbija i učinila stavivši ovu vakcinu na listu preporučenih u okviru Nacionalnog kalendara imunizacije od aprila 2019. Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je jako značajno što je Srbija prepoznala potrebu za ovom vakcinom. „Srbija je tako jedna od više od 100 zemalja koje su uvele vakcinaciju protiv HPV-a. SZO će pružati potrebnu pomoć za dodatnu optimizaciju kako bi osigurali da vakcina dođe do svih kojima je potrebna, obezbeđujući najviši mogući nivo jednakosti u zdravstvu“, rekao je Ivanuša.

Marija Ratković, aktivistkinja Centra za biopolitičku edukaciju

„Kao aktivistkinja smatram najvećim uspehom činjenicu da smo okupili najveće svetske umove da podele svoje iskustvo i pomognu Srbiji u borbi protiv raka“, rekla je Marija Ratković, iz Centra za biopolitičku edukaciju, koja se već dve godine na različite načine bori da skrene pažnju javnosti na mogućnosti prevencije raka, pre svega kroz vakcinaciju, ali i siguran seks i redovne preglede. Marija se i sama suočila sa ovom opakom bolešću pre dve godine i shvatila koliko nedostupnost HPV vakcine i drugih mogućnosti prevencije i lečenja mogu imati dramatične posledice. Zato je i inicirala skup „Razglednice iz budućnosti“, koji je realizovan zahvaljujući podršci i naporima Ambasade Australije. Istakla je da je sada vakcina dostupna u Srbiji, ali da je potrebno informisati što veći broj ljudi, jer mnogi ne znaju za to. „Treba puno da se radi na edukaciji i radujem se tome, ali pozivam društvo da nam pomogne i učini još samo jedan napor da vakcina koja sprečava rak bude u okviru  zdravstvenog osiguranja – dostupna svima, ističući da je zaštita od raka pravo svih nas, što je odlična poruka ovog susreta posvećenog budućnosti.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2019/09/HPV-vakcina_Australijska-ambasada-i-Centar-za-biopoliticku-edukaciju_02-1.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2019/09/HPV-vakcina_Australijska-ambasada-i-Centar-za-biopoliticku-edukaciju_02-1-150x150.jpgAustraliana SerbaSa lica mestaAmbasada Australije,Ambasada Australije u Beogradu,Ambasada Australije u SrbijiMarija Ratković, inicijator edukativnog predstavljanja HPV vakcine u Ambasadi Australije Edukativno predstavljanje HPV vakcine „Razglednice iz budućnosti“ sa ciljem podizanja svesti o značaju njene primene u borbi za iskorenjivanje raka grlića materice održano je u rezidenciji ambasadorke Australije u Srbiji Rut Stjuart (Ruth Stewart) u organizaciji Ambasade Australije i Centra za biopolitičku edukaciju. Pored...Internet Magazin