Škola srpskog jezika „Dositej“ iz Kambere, koja se bavi podučavanjem dece srpskog porekla njihovom maternjem jeziku, ostvarila je sporazum o proširenju saradnje sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji. Ova saradnja podrazumeva pomoć školi „Dositej“ oko nabavke učila i preporuke za nastavu na srpskom jeziku, uključujući i nastavni kadar. Pored toga, Ambasada Republike Srbije u Kamberi u skladu sa svojim mogućnostima otvoriće vrata ove institucije i za odgovarajuće dečije aktivnosti koje organizuje ova škola. Nastava će se održavati kao i do sada u prostorijama Ambasade u Kamberi.

Školu srpskog jezika „Dositej“ osnovali su Maria i Ivan Miletić Milbridge, koji su i autori nastavnog programa ove škole. U ovaj projekat uložili su svoje znanje, novac, entuzijazam i vreme i od početka rade sa uspehom na podučavanju svojih učenika njihovom maternjem jeziku. Misija ove škole je, kako kažu, da što više dece srpskog porekla koja žive u Australiji tečno govore jezik svojih roditelja, ali i nauče što više o srpskoj tradiciji, istoriji i kulturi. S obzirom da ima dosta dece srpskog porekla rođene u Australiji, koja sticajem okolnosti ili ne znaju ili žele da usavrše svoj maternji jezik, interesovanje dece i roditelja od početka je izuzetno veliko, tako da škola „Dositej“ nije mogla da primi sve zainteresovane. Međutim, uz pomoć Ambasade Republike Srbije situacija se menja na bolje i osnivači i svi zaposleni u ovoj školi nadaju se da će u budućnosti i uz pomoć srpske zajednice u Kamberi imati kapacitete da primi sve zainteresovane. Program škole „Dositej“ od početka se ostvaruje uz izuzetnu saradnju sa Ambasadom Srbije u Australiji. Trenutno su jedina škola srpskog jezika ovog tipa u australijskoj prestonici, dok u nekim drugim gradovima Australije ima i po nekoliko takvih obrazovnih ustanova, često i pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Inače, Maria i Ivan Miletić Milbridge vlasnici su australijsko-srpskih kompanija Eagle Space Group i Eagle Space Travel, koje se između ostalog bave i jačanjem privredne i kulturne saradnje i razmene između Australije i Srbije i drugih evropskih zemalja. Ove kompanije imaju svoja predstavništva i u SAD i Kanadi. Nadaju se da će im se u budućnosti pridružiti u većem broju i druge kompanije i pojedinci u njihovim naporima na polju privrede, obrazovanja i kulture. Veruju da je najplemenitije i najmudrija upravo investiranje u najmlađe naraštaje.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/04/15977339_201669313635565_8551093874703303980_n.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/04/15977339_201669313635565_8551093874703303980_n-150x150.jpgAustraliana SerbaSa lica mestaAmbasada Republike Srbije u Australiji,Ambasada Republike Srbije u Kamberi,Australija,Cnberra,deca,Dositej,Ivan Miletić Milbridge,Kambera,Kanbera,Maria Milbridge,obrazovanje,škola srpskog jezika,Škola srpskog jezika "Dositej",Škola srpskog jezika "Dositej" Kambera,srpski jezikŠkola srpskog jezika „Dositej“ iz Kambere, koja se bavi podučavanjem dece srpskog porekla njihovom maternjem jeziku, ostvarila je sporazum o proširenju saradnje sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji. Ova saradnja podrazumeva pomoć školi „Dositej“ oko nabavke učila i preporuke za nastavu na srpskom jeziku, uključujući i nastavni kadar. Pored...Internet Magazin