Ansambl Anja & Zlatna iz Melburna održaće koncert pod nazivom „Kad se sretnu putevi: Balkanska susretanja“ (When the Roads Meet: Balkan Crossings) u prestižnoj koncertnoj dvorani Melbourne Recital Centre u suboru 8. aprila od 6 časova. Ovaj nastup deo je serije koncerata kamerne muzike „Lokalni heroji“ (Local Heroes), ali i prvi od dva ovogodišnja nastupa ovog ansambla na sceni ovog centra. Ovom prilikom izvešće muziku Srbije, Mađarske, Bosne i drugih, uglavnom balkanskih zemalja.

Inače, Anja & Zlatna je sastav koji se ističe među izvođačima i ansamblima tzv. World Music širom sveta zahvaljujući tome što spajaju tradicionalne melodije raznih zemalja i elemente muzike baroka u svom izvođenju. Ovaj neverovatan spoj još više dolazi do izražaja i zbog jedinstvenih muzičkih aranžmana i neobične kombinacije muzičkih instrumenata koji prate dva vokala. Zvuk čembala u rukama čembaliste i orguljaša Dr Donalda Nikolsona (Donald Nicolson) katkad donosi boje baroka, a katkad sjajno dočarava tradicionalne muzičke instrumente. Isto se može reći i za gitaru, flautu, kontrabas, balalajku, drombulje, udaraljke, klarinet i druge instrumente koji su takođe deo predivnog zvuka ansambla Anja & Zlatna. Kada je reč o vokalima, ansambl je zapravo po njima dobio ime. Anja je nadimak umetničke direktorke i vokala ansambla prof. Dr Aleksandre Aker (Aleksandra Acker), dok je Zlatna zlatokosa Krsti Morfet (Kirsty Morhpett), takođe vokal, ali u nekim numerama i gitaristkinja ovog sastava. Anja i Zlatna (Krsti) izvode pojedine pesme i a capella. S druge strane, neke melodije ansambl Anja & Zlatna izvodi kao instrumentale. U svakom slučaju, koji god aranžman i šta god da izvode, uvek svojim sugestivnim interpretacijama vode publiku na divna, uzbudljiva putovanja.

Kao što je napisala muzička kritičarka Suzan Janko (Suzanne Yanko) u svojoj kritici u uglednom časopisu Classic Melbourne povodom koncerta Anje & Zlatne, koji je emitovan na ABC Classic FM 2014:
„U suštinskoj harmoniji sa ovim pesmama, to kako se ovi glasovi uklapaju prava je milina… Svestranost četvoro instrumentalista sjajan je spoj zahvaljujući šarmu neočekivanosti njihove kombinacije… Savršena muzika, koja čini da slušalac poželi da pleše, peva ili jednostavno čuje više…“

Iako ih je spojila velika ljubav prema srpskoj i uopšte balkanskoj muzici, muzičari iz ansambla Anja & Zlatna osećaju i izvode muziku iz celog sveta sa istip poletom i autentičnošću. Međutim, s obzirom na tu pasiju svih članova sastava prema muzici Srbije i Balkana, zanimljivo je da je jedino Aleksandra Aker srpskog porekla. Bilo kako bilo, od osnivanja 2013. održali su koncerte u Melbourne Recital Centre-u, Iwaki Auditorium ABC Southbank Centre-u u Melburnu, na Kolarcu u Beogradu i mnogim drugim poznatim koncertnim dvoranama. Do sada su objavili i tri muzička albuma u izdanju Pughouse Studios iz Melburna. Pored toga, redovano nastupaju i u dobrotvorne svrhe i pomažu onima kojima je to potrebno kad god je moguće. Između ostalog, prikupili značajna sredstva i za poplavom ugrožena područja u Srbiji 2014.

Nakone predstojećeg koncerta „Kad se sretnu putevi: Balkanska suretanja“ u suboru 8. aprila, Anja & Zlatna održaće i koncert „Ljubav i druge tajne“ (Love and Other Secrets) u Melbourne Recital Centre-u 6. septembra ove godine. Potrudite se da nabavite karte na vreme, jer je zaista veliko interesovanje! Detaljnije informacije možete pronaći ovde.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/04/12705602_518173071677757_7900466143996631946_n.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/04/12705602_518173071677757_7900466143996631946_n-150x150.jpgAustraliana SerbaMUZIK-ASAleksandra Acker,Anja & Zlatna,Australija,Beograd,Donald Nicolson,Iwaki Auditorium ABC Southbank Centre,Kirsty Morphett,Kolarac,Love and Other Secrets,Melbourne Recital Centre,Melburn,Srbija,Suzanne Yanko,When the Roads Meet: Balkan CrossingsAnsambl Anja & Zlatna iz Melburna održaće koncert pod nazivom „Kad se sretnu putevi: Balkanska susretanja“ (When the Roads Meet: Balkan Crossings) u prestižnoj koncertnoj dvorani Melbourne Recital Centre u suboru 8. aprila od 6 časova. Ovaj nastup deo je serije koncerata kamerne muzike „Lokalni heroji“ (Local Heroes), ali...Internet Magazin