• „Nema šanse da radim kao konobar ili čistač. Nisam se zato školovao i uložio trud i vreme da završim fakultet. Tako mogu da se zlopatim i ovde.“
  • „Mogu da radim mnogo toga pored onoga što sam studirao, pošto sam završio i nekoliko kurseva za programiranje kompjutera i grafički dizajn.“
  • „Ima više zanimanja za koje sam kvalifikovana. Mogu da biram šta ću raditi u Australiji.“

Ovo su samo neke od rečenica koje se često mogu čuti od ljudi koji su tek započeli potragu za poslom u Australiji i drugim stranim državama i nešto ređe od onih koji su duže vreme u toj tematici. Naravno, u ovom tekstu bavićemo se mogućnostima zaposlenja u Australiji, s obzirom na koncept i ime magazina Australiana Serba, i u tom kontekstu, ove rečenice nekome ko iole poznaje važeće zakone i opcije koje pruža australijsko tržište rada strancima, odnosno ljudima koji nisu državljani Australije, otkrivaju da je reč o nekome ko ne zna ništa ili gotovo ništa o tim zakonima i mogućnostima i treba najpre da se informiše na pravi način pre nego što krene u potragu. U protivnom, bez pravih informacija neminovno je nepotrebno lutanje i gubljenje vremena. Pri tome, nije uvek lako prikupiti potrebne i pouzdane informacije u moru različitih izvora informisanja preko interneta i šire. Ovim tekstom želimo da pružimo svima koji traže posao u Australiji osnovne informacije na jednom mestu, kako bi bili što bolji i efikasniji u daljem informisanju i potrazi za poslom.

Nema lošijeg posla

Najpre ćemo se osvrnuti na parafrazu uobičajenih rečenica i početničkih grešaka sa početka ovog teksta. Ako strahujete da ćete u Australiji morati da pristanete bar za prvo vreme na previše zahtevan posao, koji može da obavlja i neko daleko manje kvalifikovan od vas, ne brinite. Ne samo što nećete morati, već nećete ni moći, s obzirom da niste australijski državljanin. Kao stranac, možete aplicirati samo za ono za šta ste kvalifikovani, ni manje ni više. Možda bi vi rado i prihvatili za početak da obavljate posao čistača ili pralje, iako imate diplomu srednje ili više škole, završen fakultet ili neki viši stepen obrazovanja, ali to trenutno nije izvodljivo. S druge strane, ako verujete da će vam širok spektar interesovanja, završeni kursevi, znanja i veštine koja niste ozvaničili diplomama ili recimo iskustvo u različitim kratkotrajnim poslovima proširiti izbor mogućih zaposlenja i pomoći da brzo i lako pronađete svoj prvi posao u Australiji, najverovatnije niste u pravu. To može da vam pomogne samo utoliko što će eventualno upotpuniti vaš CV i ostaviti dobar utisak na potencijalne poslodavce, ali prema važećim zakonima, kao stranac možete aplicirati isključivo za posao za koji ste školovani i imate odgovarajuću diplomu koja to potvrđuje, ali i adekvatno radno iskustvo. U nekim slučajevima dovoljno je i radno iskustvo, ali samo ukoliko imate dokumente koji potvrđuju da ste sa uspehom obavljali određeni posao najmanje tri godine.

Pre nego što počnete

Pre nego što uopšte počnete da tražite zaposlenje u Australiji, pored već pomenutih informacija, važno je da znate i da li ispunjavate određene uslove koje postavlja australijska vlada i samim tim da li uopšte ima smisla započinjati potragu. U ovom tekstu bavimo se pre svega baš tim uslovima, ali uz napomenu da ne želimo nikoga da obeshrabrimo, posebno imajući u vidu da se ti zakoni i propisi menjaju, već samo da vam pružimo aktuelne informacije koje vam mogu biti od pomoći na samom početku potrage, ali i da vas uputimo kako da se i sami informišete na pravi način. Ukoliko se ispostavi da trenutno ne ispunjavate uslove za zapošljavanje u Australiji, to ne znači da treba da odustajete od svojih snova i da ne postoji način da duže ili kraće vreme provedete u ovoj ili nekoj drugoj zemlji, u zavisnosti od toga šta je vaša osnovna želja. Prave informacije samo vam mogu uštedeti vreme i trud i usmeriti vas na najbolje mogućnosti i rešenja. Ako ne ispunjavate uslove za radne vize, možda je za vas bolje da se usmerite na kraće studijsko usavršavanje ili učenje engleskog u Australiji, na osnovu čega ostvarujete pravo da radite 20 sati nedeljno i imate mnogo veći izbor poslova, ali s druge strane treba da izdvojite novac za školarinu ukoliko ne ispunjvate uslove za stipendiju. Ako imate ili pokrećete privatni biznis, takođe imate neke druge mogućnosti. Dakle, u ovom tekstu se bavimo isljučivo radnim vizama i uslovima koje treba da ispunite da bi uopšte mogli da konkurišete za neku od tih viza i da zaposlenje bude primarni kriterijum koji će vam omogućiti boravak u Australiji. Kada znate da li ispunjavate uslove za neku od radnih viza, onda znate i da li da se opredelite za tu ili neku drugu opciju.  Prema važećim zakonima i propisima, neophodno je ispuniti sledeće uslove kako bi mogli da aplicirate za posao i neku od postojećih radnih viza u Australiji:

  1. Starost između 18 i 50 godina, sa izuzetkom vize 457 za sponzorisani posao, koju u određenim veoma povoljnim i retkim okolnostima mogu da dobiju i osobe starije od 50 godina
  2. Neophodno je da se vaše zanimanje nalazi na nekoj od lista deficitarnih profesija na teritoriji Australije, koje se menjaju u skladu sa promenama na australijskom tržištu rada. Ove liste bar jednom godišnje objavljuju i ažuriraju vlada Australije, sedam australijskih federalnih država i prestonička teritorija Kambere glavnog grada Australije. Najpoznatije i najrelevantnije su tzv. SOL i CSOL liste, koje objavljuje Australija kao država i koje možete pronaći klikom na njih u ovoj rečenici. Pored toga, tu su i pomenute regionalne liste australijskih federalnih država i prestoničke teritorije Kambere, koje su posebno značajne za one koji tačno znaju u kom delu Australije žele da se zaposle i žive, ali mogu biti od pomoći i drugim zainteresovanim kandidatima za posao kao eventualna lakša opcija za ostvarivanje prava na neku od radnih viza. Na ovim regionalnim listama najčešće se nalaze poslovi sa državne CSOL liste, ali isključivo oni koji se nude u toj određenoj regiji, odnosno federalnoj državi ili teritoriji (ukoliko vas zanima administrativno uređenje Australije i podela na federalne države, teritorije i spoljne teritorije, možete o tome pronaći dosta tekstova na internetu). Ukoliko odlučite da uzmete i ove liste u obzir, preporučujemo da proučite svaku od njih posebno, kao i objašnjenja koja su data uz njih. S obzirom da se ovom prilikom bavimo prvim koracima u potrazi za zaposlenjem u Australiji, nećemo ovog puta ulaziti u detalje, ali možete pročitati više o tome na zvaničnim regionalnim internet prezentacijama klikom na određenu australijsku državu ili teritoriju u nastavku.

Australian Capital Territory Canberra

New South Wales (glavni grad: Sidnej)

Northern Therritory (glavni grad: Darvin)

Queensland (glavni grad: Brizbejn)

South Australia (glavni grad: Adelejd)

Tasmania (glavni grad: Hobart)

Victoria (glavni grad: Melburn)

Western Australia (glavni grad: Pert)

Ukoliko se vaše zanimanje ne nalazi ni na jednoj navedenoj listi, to znači da trenutno ne možete da aplicirate za radnu vizu u Australiji. U tom slučaju, razmotrite druge vize i opcije, koje vam omogućavaju da aplicirate i za poslove koji nisu popisani na pomenutim listama. Ceo sistem malo je komplikovan i treba malo više truda da se prikupe sve važne informacije, a ne postoji mnogo internet prezentacija i tekstova gde se nalazi sve na jednom mestu i uz to i pojednostavljeno. Redakcija magazina Australiana Serba upravo i nastoji da vam olakša snalaženje u tom moru informacija i pruži jednostavnija objašnjenja i rešenja, kakvih gotovo da nema na internetu. Pratite nas i čitajte naše tekstove, a ukoliko među objavljenim tekstovima ne pronađete sve što vas zanima, pišite nam i odgovoriće vam eksperti sa kojima sarađujemo. Može vam biti od pomoći i razgovor sa iskusnim migracionim agentima, koji ponekad ne naplaćaju prve konsultacije, ali vam i tu mogu pomoći naši tekstovi da pripremite konkretna pitanja i izvučete maksimum iz takvih konsultacija.

  1. Za veliki broj profesija, neophodno je i da se polože određeni stručni testovi ili ispiti, a u nekim slučajevima zaheva se i sticanje licence pri australijskim strukovnim institucijama i slično. Pored svakog navedenog zanimanja na SOL, CSOL i drugim listama navedei su i takozvani ANZSCO kod i nadležna institucija koja postavlja uslove za sticanje prava da obavljate određeni posao u Australiji, što su važne informacije koje vam mogu pomoći da proverite koji su konkretni zahtevi za vašu profesiju. Možda je najsigurniji put da se obratite navedenoj nadležnoj ustanovi i preko koda vaše profesije saznate šta se očekuje od vas. Detaljnije informacije kako da saznate da li treba da polažete stručni ispit, dobijete licencu i slično, možete pronaći i na sajtu australijske vlade. Smatramo da je i ovo važan korak na samom početku potrage za poslom, kako bi znali šta je potrebno i procenili koliko vam je vremena i možda i novca potrebno da blagovremeno obavite sve što treba.
  1. Važno je i da posedujete odgovarajući nivo znanja engleskog jezika i to stručnog, kako bi mogli da aplicirate za većinu poslova i radnih viza u Australiji. To znači da obično nije dovoljna samo vaša tvrdnja da govorite engleski, već i položen neki od testova engleskog koji priznaje australijska vlada. Izuzetak su jedino poslovi gde to nije neophodno za uspešan rad. Takođe, za neke poslove nije neophodno da imate položen IELTS, TOEFL ili neki drugi validan test, već se obavlja testiranje pri nekoj od nadležnih australijskih ustanova. S obzirom da priprema za većinu tih testova obično nije baš jeftina, a da i samo polaganje košta oko 200 evra, ukoliko želite da uštedite novac, obavite testiranje samo ukoliko je neophodno. S druge strane, to je pomalo rizično i možete doći u cajknot ili prokockati šansu za posao i vizu ako vam ovlašćeno lice ili ustanova naknadno traže kao uslov za posao i vizu položen važeći test engleskog. Zato je najpametnije pripremiti se na vreme i položiti neki od priznatih testova, koje u Beogradu i još nekim gradovima u Srbiji i regionu možete polagati svake dve nedelje. Ćak i ukoliko odustanete od posla u Australiji, ne nađete tamo zaposlenje ili ne dobijete vizu, dokument da ste položili neki od ovih tekstova može vam biti od velike koristi u nekim drugim poslovnim poduhvatima i situacijama, tako da vredi uložiti novac.
  2. Iako se potvrda o zdravstvenom stanju od strane ustanova koje priznaje australijska vlada i potvrda policije zemlje čiji ste državljanin da niste osuđivani zahtevaju od vas tek kada ste već pronašli posao i započeli proces apliciranja za radnu vizu, trebalo bi ipak da proverite da li ćete moći da ispunite zadate kriterijume pre nego što se upustite u potragu za poslom i odabir odgovarajuće vize. Preporučujemo da se informišete pravovremeno, kako ne bi uzalud ulagali trud i vreme ako ne ispunjavate uslove da dobijete pomenute potrvde. Detaljnije informacije možete naći na stranicama australijske vlade posvećenim radnim vizama.

Ova viza, ona viza… Koja viza?

Ako idete u Australiju da učite ili usavršavate engleski, studirate, radite naučna istraživanja, pišete doktorat, započnete ili proširite privatni biznis, venčate se ili živite sa svojim romantičnim partnerom koji je australijski državljanin ili recimo da se pridružite venčanom ili nevenčanom suprugu ili supruzi koji poslom ili iz drugih razloga idu u Australiju, onda automatski stičete pravo na zaposlenje i ne morate da vodite računa o uslovima koji se odnose na one koji apliciraju za radnu vizu kada tražite posao. Naravno, i u svim tim i drugim slučajevima koje ovde nismo naveli nisu vam potrebne radne vize, već neke sasvim druge, kojima se ovom prilikom nećemo baviti. Međutim, ukoliko ispunjavate sve potrebne uslove i započinjete potragu za poslom i odgovarajućom radnom vizom, trebalo bi da sami ili uz stručnu pomoć proučite ove vize. Savete možete potražiti i od nadležnih ustanova pri australijskoj vladi i lokalnoj ambasadi. Svaka od tih viza može vam odgovarati više ili manje iz različitih razloga, a u nekim slučajevima sama situacija nameće izbor odgovarajuće vize. Obično u samom početku potrage za poslom možete imati u vidu više različitih mogućnosti i radnih viza, pa vremenom odlučiti koju konkretno da izaberete. U nastavku navodimo dve radne vize koje su trenutno najčešće u praksi, ali to ne znači da ne treba da proučite i druge radne vize i mogućnosti. Klikom na jednu od ovih vizu, otvarate stranicu na sajtu Odeljenja za imigraciju i zaštitu granice australijske vlade na kojoj možete pronaći najvažnije podatke vezane za tu radnu vizu.

Viza 457  

Za ovu vizu neophodno je naći tzv. sponzorisani posao u Australiji iz vaše matične zemlje. Sponzorisani posao može da vam omogući kompanija koja ispunjava uslove i ima odobrenje australijske vlade da zapošljava radnike iz inostranstva. To je privremena viza i odobrava se najduže na četiri godine, ali za to vreme postoje različite mogućnosti da promenite vizu ili direktno konkurišete za australijsko državljanstvo. U nekim branšama veoma je lako naći sponzorisani posao, a u nekim izuzetno teško, pa imajte to u vidu i nemojte se slepo držati baš ove radne vize ukoliko vidite da teško pronalazite poslodavca koji će vam biti sponzor.

Viza 189 

Ovo je viza za nezavisne kvalifikovane kandidate za posao i ne treba vam poslodavac-sponzor za nju, što može znatno da olakša potragu posla u nekim slučajevima. Ona vam omogućava tzv. stalni boravak, kao i apliciranje za državljanstvo posle dve godine života i rada u Australiji, bez obzira na to koliko dugo i često boravite izvan australijske teritorije. Informišite se dobro o sistemu bodovanja za ovu vizu, a veoma je važno znati i da treba da uputite tzv. izraz interesovanja (espression of interest) australijskoj vladi ili nekoj od federalnih država, kako bi bili nominovani za vizu broj 189.

Postoje i druge radne vize i na pomenutom sajtu Odeljenja za imigraciju i zaštitu granice, možete se detaljnije informisati o njima. Neke od tih stranica posvećenih radnim vizama upućuju vas uz kraće tekstove i odgovarajuće linkove na detaljnije informacije i veoma su korisne. Informacije na sajtovima australijske vlade su svakako pouzdane, ali možete naći dosta korisnih saveta i na drugim sajtovima. Na vama je da procenite koji od tih sajtova su pouzdani, što vam uz malo prakse i razmišljanja neće biti teško.

A posao?

S obzirom na naslov ovog teksta, možda ste se zapitali kakav je ovo priručnik za traženje posla, a ni reči o tome? Šalu na stranu, kao što smo već istakli, bez prethodno navedenih informacija, potraga za poslom u Australiji mogla bi biti mnogo teža nego što je neophodno, a u nekim slučajevima i uzaludna. Zato nam je bilo važno da vas najpre uputimo u ono što treba da prethodi samom traženju zaposlenja. Pozabavićemo se, naravno, i samom potragom, sa željom da vam pružimo osnovne smernice, savete i ideje kako da u tome budete što efikasniji i uspešniji. Prilikom traganja za poslom u Australiji, važno je da pratite redovno i detaljno istražujete poslove koji se nude na brojnim australijskim sajtovima za zapošljavanje. Nije na odmet da povremeno proverite da li se nešto nudi i na našim sajtovima tog tipa, iako je to prilično retko. Predlažemo neke od najpoznatijih i najboljih sajtova za zapošljavanje, koji nude i najveći broj poslova, što ne znači da i sami nećete pronaći još neke internet prezentacije koje ćete uzeti u obzir. Klikom na neki od predloženih sajtova u nastavku, otvoriće se izabrana stranica u novoj „kartici“ vašeg internet pretraživača.

Seek Job 

Adzuna

Indeed 

Career One 

Job board Career One

Kao i uvek kada koristite pretragu, tako i na ovim sajtovima pokušajte da dođete do željenih rezultata i povećajte šanse pronalaska odgovarajućeg posla tako što ćete upisati više različitih pojmova i proveriti rezultate za sve upisane pojmove. Ukoliko recimo tražite sponzorisani posao, možete umesto svoje profesije upisati samo broj 457, te ćete automatski dobiti rezultate za većinu sponzorisanih poslova koji se trenutno nude na tom sajtu. Na taj način nećete pronaći sve sponzorisane poslove, pa zato preporučujemo da upišete i samo naziv posla za koji ste kvalifikovani i onda pogledate šta je u ponudi. Ima i drugih načina za pretragu, pa uvek isprobajte nekoliko. Važno je istaći i da ukoliko pronađete posao u svojoj branši, a poslodavac ne nudi sponzorstvo, to ne znači da treba da odustanete. Pošaljite e-mail, CV i propratno pismo (cover letter) takozvanoj HR službi te kompanije, koja je zadužena za ljudske resurse, ne samo kako bi se raspitali da li su ipak spremni da naprave izuzetak i zaposle vas kao sponzori-poslodavci, već i kako bi pokušali da istaknete svoje kvalitete i šta bi dobili time ako bi u svojoj kompaniji zaposlili baš vas. Naravno, u e-mailu i propratnom pismu ne treba da budete nametljivi i istaknite svakako da poštujete vreme i dobru volju poslodavca da razmotri vašu prijavu za posao, iako ne nude sponzorstvo. Iako je kompanijama u Australiji, naravno, lakše da angažuju australijske državljane ili osobe koje u datom trenutku borave u Australiji i imaju odgovarajuću vizu, nekad se desi da poslodavci ipak zaposle nekoga iz inostranstva i daju sponzorstvo ako procene da je to u njihovom interesu i da je kandidat iz inostranstva najbolji. U tom pogledu, važno je i da se informišete kako da napišete što bolji CV i propratna pisma, koja obično morate posebno da pišete za svaku kopaniju. Čak i ako već imate iskustva i dobri ste u tome, preporučujemo da se raspitate i informišete kakva su pravila i očekivanja kad je reč o CV-u i propratnom pismu u Australiji. Jedan od korisnih tekstova na tu temu možete pronaći ovde. To vam takođe može mnogo pomoći da vaša potraga za zaposlenjem bude uspešna. Ovakvih tekstova ima dosta i preporučujemo da pročitate bar nekoliko i primenite stečena saznanja kada pišete svoj „australijanizovani CV“ i propratna pisma.

Pored navedenih sajtova specijalizovanih za pretragu poslova koji se nude u Australiji, preporučljivo je da redovno pretražite i međunarodne strukovne sajtove, koji su specijalizovani baš za vašu profesiju. Na takvim sajtovima takođe je moguće pronaći ponude vredne razmatranja, a ukoliko Australija nije vaš jedini izbor, onda vam mogu biti i višestruko korisni i možete saznati gde se najviše traže vaše kvalifikacije. Takođe, preporučujemo da bar povremeno pretražite šta se nudi i na poslovnim društvenim mrežama kao što je recimo Linkedin. Ukoliko već nemate svoj profilu na ovom sajtu, preporučujemo da otvorite tu svoj nalog i što bolje i potpunije uredite svoj profil. To je poslovna internet mreža gde ne samo što vi možete da tražite posao, već i poslodavci mogu da traže i pronađu vas. U Srbiji to još uvek nije uobičajeno, ali Australija spada u zemlje gde Linkedin vrlo često koriste i poslodavci kada se ukaže potreba da se popuni novo ili upražnjeno radno mesto u njihovoj kompaniji. Preporučujemo da pratite i magazin Australiana Serba na Linkedin-u, jer vas i tu uskoro očekuju korisne informacije. Takođe, preporučujemo da otvorite i Facebook profil ukoliko već niste. Ako ste protivnik ovakvih društvenih mreža, ne morate otkrivati svoj pravi identitet, „dodavati prijatelje“ i prihvatati „zahteve za prijateljstvo“, kako se to kaže terminologijom društvenih mreža. Međutim, tu možete pronaći veliki broj tzv. Facebook stranica (Facebook pages) i grupa na kojima možete pronaći niz korisnih informacija i pratiti eventuale promene po pitanju viza i mogućnosti za zaposlenje. Kliknite „like“ i redovno ćete moći da pratite sve objave tih stranica i grupa. Svakako preporučujemo Facebook stranicu Ambasade Australije u Srbiji, bišvoj jugoslovenskoj republici Makedoniji i Crnoj Gori, ali i stranice i grupe srpske dijaspore u Australiji, migracionih agencija, srpsko-australijske privredne komore, naših poslovnih i drugih udruženja u Australiji, blogera koji se bave Australijom i zapošljavanjem u Australiji i svih onih koji imaju bilo kakve dodirne tačke sa Australijom. Pustite mašti na volji, pa pronađite i stranice posvećene dijaspori u pojedinim australijskim gradovima, strukovnim i poslovnim udruženjima, pojedinim gradovima, poslovima i tako dalje i tako dalje. Nikad se ne zna koja informacija može da bude od koristi. Takođe, preko svih tih stranica i grupa možete potražiti i besplatne savete i iskustva drugih ljudi, ali i objaviti da tražite posao u Australiji (uz napomenu koji je posao u pitanju), što je još jedna prednost. Sve to uglavnom važi i za Twitter, takođe jednu od vodećih društvenih mreža. Naravno, preporučujemo da pratite i naš časopis i Facebook stranicu magazina Australiana Serba ili naš Twitter profil, gde nam preko privatne poruke ili postavljanjem na našoj stranici možete napisati koji posao tražite, a mi ćemo rado vaš oglas besplatno podeliti na našoj stranici. Pištie nam i ako vam je potreban odgovor stručnjaka na neko pitanje ili nedoumicu ili želite da nas pohvalite. Preporučujemo da pratite i inače što više sajtova vezanih za Australiju i vašu branšu, iz istih razloga koje smo naveli vezano za Facebook stranice i grupe. Pouzdane informacije i važeće brojeve telefona službi za vizu možete, recimo, pronaći na sajtu australijske ambasade u Beogradu. Naravno, ne treba da rasipate energiju i svakodnevno iščitavate sve te sajtove i internet stranice, ali vredi odvojiti za to malo vremena bar jednom nedeljno.

Važno je da razmislite i napravite i spisak ljudi koji bi vam direktno mogli pomoći da pronađete posao u Australiji. To mogu biti vaši rođaci, prijatelji i poznanici koji žive u Australiji, ali i svi oni za koje znate da i sami traže posao ili se bave profesijom koja im daje pristup informacijama. Nemojte se ljutiti na svoje kontakte ako se pokaže da ne mogu da vam pomognu, jer zaista nisu svi u prilici. Međutim, što više ljudi zna da tražite posao u Australiji, to su veće i šanse da možda baš na taj način dođete do zaposlenja u ovoj zemlji ili bar do korisnih informacija. Možete se učlaniti i na neki od brojnih internet foruma posvećenih pronalasku posla u Australiji, australijskim vizama, različitim mogućnostima za boravak u Australiji i drugim temama koje vas zanimaju. Naravno, ne treba se rasplinjavati i trošiti previše vremena na takve forume, ali kada vas zanima neki konkretan odgovor, svakako mogu biti od koristi. Ko zna, možda ćete kad i sami odete u Australiji pomoći nekome vrednom informacijom ili savetom.

Pored navedenih ideja, ima sigurno i drugih mogućnosti. Razmislite i sami i raspitajte se i o drugim načinima da što lakše nađete zaposlenje u Australiji. Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam pomognemo u prvim koracima ka ostvarenju vašeg sna da provedete neko vreme ili živite i radite u Australiji. Želimo vam uspeh!

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/01/office-1548293-1024x620.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/01/office-1548293-150x150.jpgAustraliana SerbaKako lako do Australije?Australija,Australiji,Australijska viza,australijske radne vize,australijske vize,Facebook,job in Australia,Linkedin,posao,posao u Australiji,poslovi u australiji,radne vize,traženje posla,vize  „Nema šanse da radim kao konobar ili čistač. Nisam se zato školovao i uložio trud i vreme da završim fakultet. Tako mogu da se zlopatim i ovde.“ „Mogu da radim mnogo toga pored onoga što sam studirao, pošto sam završio i nekoliko kurseva za programiranje kompjutera i grafički...Internet Magazin