Jedini australijski trubački orkestar „Opa! Bato“ iz Melburna nastupiće ove godine po prvi put na Saboru trubača u Guči u subotu 10. avgusta na pozornici ispred Kulturnog centra Guča. Ovaj nastup biće održan u okviru višesatnog koncerta „Svet u Guči“, koji počinje u 17 časova i traje sve do večernjih sati. U okviru ovog koncerta, nastupiće još četiri trubačka ansambla iz inostranstva, ali samo Opa! Bato dolazi iz prekookeanske zemlje.

Inače, orkestar Opa! Bato dobro je poznat ljubiteljima balkanske muzike u Melburnu po svojim nezaboravnim nastupima i virtuoznosti njihovih muzičara. Njihov umetnički direktor je Dušan Mitrović poreklom iz Srbije, koji svira trubu, saksofon i klarinet, a izuzev trubača Stefana Nočevskog poreklom iz Makedonije, svi ostali muzičari u ansamblu su Australijanci. Trubu sviraju i dame Bejzil Brn (Basil Byrne) i Holi de Jong (Holly de Jong), hornu još jedna dama Helen Igar (Helen Eager), tapan i goč Rosko Hek (Rosco Heck), itd.

Zanimljivo je da je srpska tradicionalna muzika vrlo popularna i izvan srpske zajednice u Melburnu i to naročito u umetničkim i boemskim krugovima. Mnogi australijski muzičari pasionirano izvode srpsku muziku, prate srpsku muzičku i uopšte kulturnu scenu, a neki od njih čak i uče srpski jezik. U Melburnu je popularna i muzika drugih balkanskih zemalja, ali muzičko nasleđe Srbije izaziva najveće interesovanje. S obzirom da su u Melburnu grčka i italijanska zajednica neuporedivo brojnije od srpske i balkanske, interesantno je da prelepa muzika ove dve zemlje nije toliko popularna među tamošnjim Australijancima kao melodije sa naših prostora i da ta opčinjenost našim melosom traje već godinama.

Više informacija o trubačkom orkestru Opa! Bato možete pronaći na njihovom vebsajtu i Fejsbuk stranici.

https://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2019/07/Opa-Bato-1.pnghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2019/07/Opa-Bato-1-150x150.pngAustraliana SerbaAS VestiUncategorizedAustralija,SrbijaJedini australijski trubački orkestar „Opa! Bato“ iz Melburna nastupiće ove godine po prvi put na Saboru trubača u Guči u subotu 10. avgusta na pozornici ispred Kulturnog centra Guča. Ovaj nastup biće održan u okviru višesatnog koncerta „Svet u Guči“, koji počinje u 17 časova i traje sve do...Internet Magazin