S obzirom da u Australiji Uskršnji praznici padaju u jesen, a Božićni u leto, torta Pavlova obično se vezuje za Božićnu trpezu u tom delu sveta. Međutim, ovaj klasik australijske i novozelandske kuhinje zapravo se sprema tokom cele godine u Australiji i na Novom Zelandu i samo se menja izbor voća za fil u zavisnosti od sezone. Pavlova je danas poznata i sprema se i širom sveta, a mi smo je izabrali kao predlog za Uskršnji kolač iz razloga što možda upravo prolećno domaće sezonsko voće u Srbiji i regionu najlepše ide uz ostale sastojke ove torte. Pored toga, Pavlova je i vrlo lagana i osvežavajuća i zato više prolećni i letnji dezert. Kolače puni čokolade, žitarica i orašastih plodova veći je užitak jesti u hladnih zimskim danima. Inače, u Australiji se tradicionalno na dan Usrksa pored tzv. Hot Cross Buns, slatkih zemički sa suvim voćem ili čokoladom i ukrasom u obliku krsta, služe kolači po izboru. Najmlađi vole da dobiju i Uskršnjeg čokoladnog bilbija, australijski pandan evropskom Uskršnjem zeki. Pošto se u Australiji zečevi smatraju velikim štetočinama, a i doneti su iz Evrope, onda su se vremenom radije opredelili da prve čokoladne figurice sa likom i oblikom bilbija, simpatične lokalne životinjice slične zecu, ali špicastije njuške i ušiju.

Zanimljivo je spomenuti i istorijsku priču o nastanku recepta za ovu tortu. Smatra se da je njen recept osmislio jedan novozelandski ili australijski kuvar u čast legendarne ruske balerine Ane Pavlove tokom njene turneje po Australiji i Novom Zelandu dvadesetih godina XX veka. Međutim, i dan danas traju rasprave i istraživanja da li je torta Pavlova nastala u Australiji ili na Novom Zelandu, a neki istraživači tvrde da su prvobitni recepti nastali u Americi i čak Nemačkoj. Bilo kako bilo, izvesno je da je to dezert koji je sastavni deo australijske i novozelandske kuhinje i ukus detinjstva mnogih generacija koje su odrastale u ovim zemljama. Ono što je čini posebnom jeste i što se tradicionalnom receptu uvek može dati lični pečat kako izborom voća, tako i dodavanjem topinga od karamela, čokolade ili nekim drugim ukusnim sastojkom. Mi smo odabrali za vas jednu od osnovnih verzija recepta za tortu Pavlovu.

SASTOJCI

6 belanaca sobne temperature

315g (1.5 šolja) šećera u prahu

3 kašičice kukuruznog brašna

2 kašičice belog vinskog sirćeta

1 kašičica esencije vanile

375ml (1.5 šolja) slatke pavlake

400g jagoda ili nekog drugog svežeg voća

PRIPREMA

Kora

Zagrejati rernu na 150°C. Obložiti veliki pleh papirom za pečenje. Može se po izboru i tupim delom viljuške ili na neki drugi način ucrtati krug prečnika oko 20cm otprilike na sredini papira za pečenje. Odložiti obloženi pleh sa strane i mikserom umutiti čvrst sneg od belanaca, a potom nastaviti mućenje i posteneno, kašiku po kašiku, dodavati šećer u prahu, sve dok se ne stopi sa belancima i masa ne postane gusta i sjajna. Na kraju dodati lagano i kukuruzno brašno, sirće i esenciju vanile. Kašikom sipati umućenu masu u pleh obložen papirom za pečenje i po osećaju formirati krug ili pratiti konture ucrtanog kruga (po izboru). Koristiti ravan nož za oblikovanje kore i evenutalno pravljenje talasića ili šara po izboru. Peći u zagrejanoj rerni 10 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 110°C i peći još sat vremena ili dok kora ne bude hrskava i suva. Isključiti potom rernu, ne otvarati je i ostaviti koru unutra dok se potpuno ne ohladi.

Fil i dekoracija

Umutiti slatku pavlaku, ali paziti da se ne muti previše, jer će se pretvoriti u puter. Prebaciti ohlađenu koru na tacnu ili stalak po izboru, pa premazati gornju površinu umućenom slatkom pavlakom. Ako su jagode krupne, iseći ih na polovine ili četvrtine i poređati preko sloja pavlake. Ako su jagode ili neko drugo izabrano voće sitni, ne moraju se seći naravno. Dobra stvar je što Pavlova ne mora da bude perfektno ravna i savršeno pravilnog oblika, već je njena čar upravo u manje ili više razbarušenom, rustičnom izgledu. Kad je i voće poređano preko gornje površine Pavlove, torta je spremna za služenje. Uživajte!

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/04/mixed-berries-1470226_1920-1024x683.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/04/mixed-berries-1470226_1920-150x150.jpgAustraliana SerbaAS KuvarAS kuvar,Australija,dezert,dezerti,Easter Bilby,Hot Cross Buns,jagode,Kolači,Kuvar,Novi Zeland,Pavlova,Recepti,slatka pavlaka,Torta Pavlova,torte,Uskrs,Uskršnji praznici,Uskršnji recepti,VaskrsS obzirom da u Australiji Uskršnji praznici padaju u jesen, a Božićni u leto, torta Pavlova obično se vezuje za Božićnu trpezu u tom delu sveta. Međutim, ovaj klasik australijske i novozelandske kuhinje zapravo se sprema tokom cele godine u Australiji i na Novom Zelandu i samo se menja...Internet Magazin