ambasadorka Džulija Fini, ministarka Džuli Bišop i arheolozi Ričard Majls i Stefan Pop Lazić

Foto: arhiva Ambasade Australije u Srbiji

Video: Andrew Yip, Slobodan Maksić

Tekst: Dina Stipanić, Ivana Nikolić

U okviru svoje zvanične posete Beogradu, ministarka spoljnh poslova Australije Džuli Bišop (Julie Bishop) prisustvovala je juče i prestavljanju arheološkog projekta Glac, zajedničkog poduhvata australijskih i srpskih arheologa. Ovom skupu prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini (Julia Feeney) i drugi zvaničnici Australije i Srbije. Samo nekoliko dana pošto je u Skupštini grada Beograda svečano obeležen početak ovog velikog srpsko-australijskog arheološkog projekta međunarodnog značaja, arheolozi su na lokalitetu Glac nedaleko od Sremske Mitrovice već došli do prvih značajnih otkrića. Podni mozaici, freske i skupoceni materijali poput recimo mermera i porfira, koji su pronađeni u Glacu, potvrda su uverenja arheologa da se tu nalazi letnjikovac antičkog rimskog cara Maksimilijana Herkula.  Od samog početka sve ukazuje na to da je reč o naučnom projektu izuzetno velike važnosti i da su na pomolu epohalna arheološka otkrića, baš kao što stručnjaci angažovani na projektu „Vila rustika Glac“ i očekuju.

Iako je projekat Glac zvanično započet tek pre nešto više od dve nedelje, na pripremama za njegovu realizaciju ozbiljno se radilo preko tri godine. Sve je počelo kada su arheolog prof. Dr Ričard Majls (Richard Miles) i njegove kolege sa Univerziteta u Sidneju (The University of Sydney) odlučili da ulože značajna sredstva u arheološka iskopavanja na lokalitetu Glac nedaleko od Sirmiuma (Sremske Mitrovice) i pronađu letnju carsku palatu cara Maksimilijana Herkula, za koju se smatra da se nalazi na ovom području. Već prva geofizička istraživanja tla 2014. godine pokazala su da se na ovom terenu nalazi građevina površine čak četiri hektara. Usledili su potom susreti stručnjaka i zvaničnika Australije i Srbije i tako je započet projekat Glac, koji se realizuje u saradnji arheologa sa Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu, a uz podršku Ambasade Australije u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Koordinator projekta i australijskog tima je profesor Ričard Majls, dok je na čelu srpske ekipe arheologa Dr Stefan Pop Lazić. U planu je da se paralelno sa naučnom saradnjom razvija i akademska saradnja i razmena australijskih i srpskih profesora i studenata, kao i turistički potencijal arheološkog nalazišta Glac i celog tog kraja.

arheolozi Ričard Majls i Stefan Pop Lazić na nalazištu Glac

„Projekat će trajati oko 10 godina. Reč je o ogromnoj rimskoj palati, veoma važnoj građevini, o kojoj ljudi ranije nisu mnogo znali, tako da je to sve vrlo uzbudljivo! Mislim da je to uzbudljivo ne samo za Srbiju, već i za ceo svet. U Australiji će ovo biti vrlo poznat arheološki lokalitet i to je razlog više što želimo da radimo najbolje što umemo“ – kaže profesor Ričard Majls za magazin Australiana Serba.

„Bilo je vrlo uzbudljivo za nas kada su nam se obratili sa Univerziteta u Sidneju i rekli da su zainteresovani za ovo arheološko nalazište. Mi u ambasadi smo bili svesni bogatstva srpske i rimske istorije i nedostatka nečeg takvog u Australiji, tako da smo bili uzbuđeni ne samo zbog samog projekta, već i zvog ideje spajanja srpskih i australijskih stručnjaka i studenata. Mislim da je svima jasno koliko je bogato srpsko kulturno nasleđe, ali potencijali nisu iskorišćeni zbog ekonomske situacije. Kad je reč o povezivanju Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu, zaista je divno ne samo to što se ulažu novčana sredstva, već i to što će arheolozima biti na raspolaganju i nove tehnologije i znanja, koja će im olakšati zajednčki rad na projektu Glac“ – objašnjava ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini (Julia Feeney) za naš magazin.

Prva iskopavanja u Glacu počela su krajem juna i trajaće do 21. jula, dok se već za narednu godinu najavljuju opsežnija ispitivanja, kao i duže trajanje samog istraživanja terena. Za prvu fazu projekta „Vila rustika Glac“ Univerzitet u Sidneju obezbedio je 25.000 evra, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 1.07 miliona dinara. Kad je reč o dugoročnim planovima, pored arheoloških iskopavanja i naučne interpretacije, u okviru projekta Glac predviđeno je i otvaranje arheološkog parka, gde će na moderan način posetiocima biti predstavljano bogatstvo antičkog nasleđa Srbije. Projekat će tako, ali i na druge načine, biti usmeren i na turistički i ekonomski razvoj lokalne zajednice. Biće organizovane i škole arheologije za studente iz Srbije, Australije i drugih zemalja.

„Australijski arheolozi će dolaziti ovde, a nadamo se da će i srpski arheolozi odlaziti u Sidnej. To je fenomenalno! Vidite, suština je u razmeni. Mi ovde možemo mnogo da naučimo, jer smo mlada zemlja, a vi imate vrlo zanimljivu i bogatu istoriju. Sremska Mitrovica je bila jedna od prestonica poznog Rimskog carstva. Mnogi rimski carevi iz tog perioda rođeni su u Srbiji, što je veoma važno. Pitali ste me i zašto sam izabrao Srbiju. Ima dva razloga, a to je pre svega činjenica da Srbija ima briljantne arheologe, a drugo zato što je ovo divna zemlja. Još prvi put kad sam bio ovde pre tri godine veoma mi se dopala“ – ističe Ričard Majls.

„Važna su svi segmenti projekta, pre svega naučni i edukativni, ali se nadamo da će i turistički potencijal lokaliteta Glac biti fantastičan. Slažem se sa Ričardom (Majlsom) da nije stvar samo u arheološkim iskopavanjima. Reč je zaista o dugoročnoj investiciji i u tome vidimo potencijal da izgradimo bilateralne odnose naše dve zemlje, koje su geografski veoma daleke, ali na različite načine i vrlo bliske jedna drugoj“ – kaže ambasadorka Fini.

Inače, Glac se nalazi na samo tri kilometra od Sremske Mitrovice, koja je u antičko rimsko doba nosila ime Sirmium i bila jedna od četiri prestonice poznog Rimskog carstva. Ovo arheološko nalazište dobilo je ime po Petru Glacu, na čijem su imanju još krajem XIX veka pronađeni ostaci misteriozne rimske građevine. Prve beleške o Glacu napravio je još u to vreme arheolog Ignjat Jung, a kasnije su u manjem obimu vršena iskopavanja tek 1994. Na osnovu dosadašnjih nalaza, arheolozi su došli do pretpostavke da je na tom mestu pomenuti rimski car Maksimilijan Herkul krajem III i početkom IV veka sagradio impresivnu palatu, odnosno veliki kompleks građevina koje je koristio kao letnjikovac u blizini Sirmiuma. Prva obimna iskopavanja počinju upravo projektom „Vila rustika Glac“ u saradnji australijskih i srpskih arheologa i po svemu sudeći, ovoga puta ceo lokalitet će biti do kraja istražen. Kakva će to sve važna arheološka i istorijska saznanja doneti, otkriće se u skorijoj budućnosti. Jedno je izvesno – uzbudljiva priča o Glacu i svi redovi koje će joj dopisati australijski i srpski arheolozi, već je deo bogate kulturne i istorijske baštine Srbije.

*Pogledajte i izvanredni promo video projekta Glac! Kamera: Endru Jip (Andrew Yip), režija: Slobodan Maksić

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/07/PET_4218-1024x683.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/07/PET_4218-150x150.jpgAustraliana SerbaProjekat GlacAmbasada Australije,Ambasada Australije u Srbiji,ambasadorka Australije Džulija Fini,arheologija,Arheološki institut u Beogradu,arheološki lokalitet,arheološki park,arheološki projekat Glac,arheološko nalazište,Australia,Australija,Belgrade,Beograd,Džulija Fini,Glac,iskopavanja,Julia Bishop,Julia Feeney,kasna antika,Maksimilijan Herkul,ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević,Ministarstvo kulture i informisanja Srbije,Petar Glac,pozno Rimsko carstvo,Projekat Glac,Ričard Majls,rimski car,rimski car Maksimilijan Herkul,rimski carevi,Rimsko carstvo,Serbia,Sidnej,Sidnejski univerzitet,Sirmium,Skupština Grada Beograda,Srbija,Sremska Mitrovica,Stefan Pop Lazić,Sydney,The University of Sydney,Vila rustika Glac,Vladan VukosavljevićFoto: arhiva Ambasade Australije u Srbiji Video: Andrew Yip, Slobodan Maksić Tekst: Dina Stipanić, Ivana Nikolić U okviru svoje zvanične posete Beogradu, ministarka spoljnh poslova Australije Džuli Bišop (Julie Bishop) prisustvovala je juče i prestavljanju arheološkog projekta Glac, zajedničkog poduhvata australijskih i srpskih arheologa. Ovom skupu prisustvovali su i ministar kulture i...Internet Magazin