Povodom gostovanja jednog od najistaknutijih srpskih pisaca današnjice Vladimira Pištala u Melburnu i Sidneju, razgovarali smo sa inicijatorom ovog izuzetno značajnog kulturnog događaja dr Petrom Pješivcem, poznatim piscem i lekarom iz Melburna. Inače, Pištalovo gostovanje u Australiji realizovano je pre svega zahvaljujući velikoj pomoći i podršci Kulturnog kluba „Njegoš“ iz Melburna, čiji su članovi obezbedili i novac za sve potrebne troškove. Pored toga, svoj doprinos organizaciji i promociji ovih knjićevnih večeri dali su i Generalni konzulat Republike Srbije iz Sidneja, redakcija Srpskog glasa iz Melburna, kao i redakcija našeg Internet magazina Australiana Serba, a posebno dame koje vode ovaj portal Jelena Kiš i Ivana Nikolič. Plakat za sidnejsku promociju dizajnirao je prijatelj našeg portala, renomirani dizajner i umetnički fotograf Deniz Mistepe. Iz razgovora u nastavku teksta, koji smo zabeležili sa dr Pješivcem, možete saznati više o gostovanju Vladimira Pištala i nabavci ulaznica za Melburn, a ulaznice za sidnejsku promociju možete rezervisati preko Facebook stranice ili e-maila našeg portala australianaserba@gmail.com 

Vladimir Pištalo i Petar Pješivac

AUSTRALIANA SERBA: S obzirom da je gostovanje našeg velikog pisca Vladimira Pištala u Australiji organizovano na Vašu inicijativu i da ćete kao književnik biti i moderator promocija njegovog novog romana u Melburnu i Sidneju, možete li našim čitaocima otkriti nešto više o ovim knjićevnim večerima? Kako su zamišljeni ovi susreti Vladimira Pištala i čitalačke publike u Australiji?

PETAR PJEŠIVAC: Pre svega moram da kažem da za Vladino gostovanje u Melburnu i Sidneju “krivim” isključivo tebe. Bez lažne skromnosti, zahvaljujući tebi Ivana , nakon dvdesetak minuta ležernog razgovora Vlada je pristao da nam ustupi dve nedelje svog dragocenog vremena i “siđe” do nas u Melburn. Ideju je razmatrana među članovima Kulturnog kluba “Njegoš” iz Melburna  čijoj podršci možemo da zahvalimo za ovaj izuzetan događaj koji predstoji. Mislim da nema potrebe da Vladu Pištala posebno predstavljam čitalačkoj publici u Australiji, s obzirom da se radi o jednom od najznačajnih savremenih srpskih pisaca. U ova, nažalost,  smutna vremena, kada Tesla i njegov naučni opus najzad dobijaju na značaju koji je ovom geniju osporavan već skoro čitav jedan vek, i Vladin ukupan književni rad, a posebno roman “Tesla, portret među maskama” poprima međunarodnu afirmaciju.  Dakle i mi imamo jednog Elona Musk-a, daleko poetičnijeg naravno. Književnih večeri što se tiče, s obzirom da smo vremenski ograničeni, uspeli smo da organizujemo tri susreta sa piscem: dva u Melburnu 13 i 21 aprila i jedan u Sidneju, 20 aprila u prostorijama našeg konzulata. Očekujem veliki broj zainteresovanih, kao i interesantan, neposredan i opušten razgovor sa piscem od kojeg dosta može da se nauči o životu i radu dva naša velikana: Tesle i Iva Andrća.

AUSTRALIANA SERBA: Gde mogu da se nabave ulaznice za promocije u Melburnu i kome mogu da se obrate za dodatne informacije naši čitaoci zainteresovani za Pištalovo gostovanje u Australiji? 

PETAR PJEŠIVAC: Ulaznice za ova događanja mogu se nabaviti od mene lično na telefon +6137067222 kao i od sveštenika Petra Damjanovića, starešine hrama Sv. Trojice u Branswick-u. Ulaznice se mogu kupiti i na “vratima” pred same događaje, koji će se u Melburnu održati u prostorijama kluba “Njegoš” na adresi 40 Grattan Street Prahran 13.aprila 2018, kao i u hramu Sv. Trojica na adresi 1 Noel Street East Brunswick 21. aprila 2018. Književno veče u Sidneju 20.aprila 2018.organizovala je urednica vašeg portala Australiana Serba i doskorašnja predsednica Matice iseljenika Jelena Kiš, kojoj,se ovom prilikom, toplo zahvaljujemo. Veliku zahvalnost dugujemo i našem konzulatu u Sidneju za veliku podršku i pomoć u organizaciji sidnejske promocije.

AUSTRALIANA SERBA: Zbog čega su po Vama značajna gostovanja istaknutih srpskih pisaca za srpsku dijasporu u Australiji i zašto se ne organizuju češće? 

PETAR PJEŠIVAC: Istina, gostovanja srpskih pisaca su retka ali Vladinim gostovanjem želimo da započnemo jedan novi trend upoznavanja sa našom kulturom, ne samo nas koji smo deo te kulture poneli sa sobom iz naše ratom razrušene zemlje, već, što je najvažnije, naše dece, druge, dakle, generacije koja stasava u Australiji. Prevod Vladinih romana na engleski uveliko olakšava ovaj  nimalo lak posao koji nam predstoji. Uloga pisca je da prosvećuje i oplemenjuje – ne moram da ti objašnjavam koliko nam je to na ovim dalekim prostorima potrebno. Organizacija ovakvih događanja ima svoju logistiku koja nije jeftina, uprkos volonterskom radu ljubitelja književnosti okupljenih u klubu “ Njegoš”, podršci medija poput “Srpskog glasa”, vašeg portala i drugih naših organizacija. Ovom prilikom nam je mnogo značila i velika pomoć i podrška Jelene Kiš i tebe, i nadamo se u budućnosti još bližoj saradnji sa portalom Australiana Serba, koji vas dve vodite sa uspehom i sa kojim sa zadovoljstvom sarađujem od početka.

 

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/04/7691e2ce-18c0-4207-a29d-b5211ab422e3-1024x768.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/04/7691e2ce-18c0-4207-a29d-b5211ab422e3-150x150.jpgAustraliana SerbaSa lica mestaSponeAndrić,Australiana Serba,Australija,Brunswick,dr Petar Pješivac,Generalni konzulat Republike Srbije u Sidneju,gostovanje,Ivo Andrić,knjićevnost,književnik,književno veče,Melburn,Nikola Tesla,Petar Pješivac,Pisac,Pištalo,Pjesivac,potpisivanje knjiga,prof. dr Vladimir Pištalo,romani,Sidnej,Srpski glas,Sunce ovog dana,Tesla,Tesla Portret među maskama,Vladimir Pištalo,Vladimir Pištalo prvi put u AustralijiPovodom gostovanja jednog od najistaknutijih srpskih pisaca današnjice Vladimira Pištala u Melburnu i Sidneju, razgovarali smo sa inicijatorom ovog izuzetno značajnog kulturnog događaja dr Petrom Pješivcem, poznatim piscem i lekarom iz Melburna. Inače, Pištalovo gostovanje u Australiji realizovano je pre svega zahvaljujući velikoj pomoći i podršci Kulturnog kluba „Njegoš“...Internet Magazin