Piše: Duška Kolarov

Foto: Arhiva Narodnog muzeja Zrenjanin

Mlinovi na području Srednjeg Banata od praistorije do 1941. naziv je izložbe aktuelne u Narodnom muzeju Zrenjanin tokom marta i aprila. Autor je Dušan Marinković, fotograf-master, viši kustos ove ustanove.

-Rad je pisan godinu dana, a sama izložba je rezultat produžetka istraživanja i želje da učinimo kulturno nasleđe dostupnim, kaže Marinković. On ističe da je svaki segment rada imao svoje prednosti i mane, a da je ujedno i najlepše i najteže terensko istraživanje.

Posebno važno za realizaciju ove izložbe je međuinstitucionalna i međunarodna saradnja. Osim Narodnog muzeja Zrenjanin, uključeni su bili zavodi za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, Subotice i Zrenjanina, đaci i profesori zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole Nikola Tesla, zatim londonsko udruženje Friends of Upminster Windmill i američko društvo International Wood Culture Society, kao i Radio-televizija Srbije.

-Izložba predstavlja mlinove i njihov značaj u širenju industijalizacije na teritoriji Banata, naročito srednjeg Banata i mlinova koji su kao spomenici kulture u nadležnosti zrenjaninskog muzeja. Publika se upoznaje sa vodenicama, brodskim vodenicama, suvačama, vetrenjačama i industrijskim mlinovima i to i na tradiocionalan način: putem fotografija, tlocrta, mapa, maketa, ali i uz primenu savremene tehnologije. -Imamo upotrebu QR kodova koji prate eksponate na izložbi i čine celinu sa njima. Ta digitalna prezentacija ujedno je i izvor mnogih informacija indirektno povezanih sa temom izložbe, ističe autor.

*klikom na neku od slika ispod, možete otvoriti celu galeriju

Naime, da bi se u potpunosti sagledale izložba i knjiga koja je prati, neophodno je preuzeti besplatnu aplikaciju Mills of Central Banat AR sa Play prodavnice i instalirati je kako bi bio pokrenut sadržaj koda. Time ova izložba, zajedno sa publikacijom, postaje interaktivna. Svaki QR kod korisniku pruža audio-vizuelnu informaciju.

Izložba je otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin do 02.aprila 2018.godine.

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/04/IMG_1936-1024x768.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/04/IMG_1936-150x150.jpgAustraliana SerbaNarodni muzej ZrenjaninBanat,Dušan Marinković,izložba,mlinovi,Mlinovi na području Srednjeg Banata od praistorije do 1941.,Narodni muzej Zrenjanin,Srbija,srednji Banat,Vojvodina,ZrenjaninPiše: Duška Kolarov Foto: Arhiva Narodnog muzeja Zrenjanin Mlinovi na području Srednjeg Banata od praistorije do 1941. naziv je izložbe aktuelne u Narodnom muzeju Zrenjanin tokom marta i aprila. Autor je Dušan Marinković, fotograf-master, viši kustos ove ustanove. -Rad je pisan godinu dana, a sama izložba je rezultat produžetka istraživanja i želje...Internet Magazin