Jedanaesti Beogradski festival poezije i knjige “Trgni se! Poezija!” biće održan od 11. do 15. maja u Beogradu, Čačku i Pančevu, u organizaciji Trećeg Trga i Biblioteke grada Beograda. Slogan “Izvan svakog zla” uzet je iz pesme „Možda spava“ velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, kome je i posvećen ovogodišnji festival povodom stogodišnjice njegove smrti. Tim povodom biće predstavljeno i dvojezično srpsko-englesko izdanje Disovih izabranih pesama u prevodu Novice Petrovića.

Na 11. Beogradskom festivalu poezije i knjige učestvuje preko 60 pesnika, prevodilaca i umetnika iz 14 zemalja. Jedan od gostiju je i dobitnik ovogodišnje međunarodne UNESKO-ve nagrade za najbolju prvu pesničku zbirku, hrvatski pesnik i prevodilac Goran Čolakhodžić. Učestvuju i Jorgos Hristodulidis sa Kipra, Malgožata Lebda iz Poljske, Andrea Gril iz Austrije, Ružica Cvetković Pfajfer iz Nemačke, Šarlot Van den Brok iz Belgije, Aurelija Lasak iz Francuske, Jolanda Kastanjo iz Španije, Tomislav Marinković iz Srbije i mnogi drugi. Gosti će biti i dobitnici nagrada festivala „Disovo proleće“, a u saradnji sa organizatorima ove manifestacije i Gradskom bibliotekom Vladislav Petković Dis, učesnici Beogradskog festivala gostovaće u Čačku. Programi festivala odvijaće se i u Biblioteci grada Beograda, Narodnoj biblioteci Srbije, KC Gradu, Galeriji Polet, Adi Ciganliji i drugim prostorima Beograda, Pančeva i Čačka. Biće priređeni i posebni programi za učenike i studente na Filološkom fakultetu i u Filološkoj i 13. beogradskoj gimnaziji. Povodom godišnjice Disove smrti, u dvorištu Filološke gimnazije biće oslikan mural sa likom ovog velikog pesnika, rad street art umetnice TKV, a isti mural na platnu biće izložen u Galeriji Polet.

Pored glavnih programa, biće održan i niz pratećih dešavanja, kao što su recimo “Poezija i vino”, “Poezija i sport” i “Jedenje poezije”. Pesnici će posetiti Vinariju Radovanović, igrati šah sa penzionerima na Kalemegdanu i učestvovati u sportskim aktivnosti na Adi Ciganliji i drugim zanimljivim programima. U muzičkom delu festivala nastupiće pisac i muzičar Daniel Kovač i sastav NEBOGRAD, sa projektom „Nebograd Jam: novi kompozitori nova lirika“, u okviru koga će izvesti kompozicije i muzičke improvizacije, inspirisane poezijom pesnikinja i pesnika koji učestvuju na festivalu. Filmski program obuhvatiće projekciju 10 kratkih igranih i dokumentarnih filmova mladih filmskih reditelja iz regiona.

Prvog dana, 11. maja na svečanom otvaranju festivala, u 18 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, biće otvorena izložba likovnih radova pod nazivom “Metonimije”, inspirisanih poezijom pesnika, čija je poezija objavljena u festivalskoj ediciji Trećeg Trga koja nosi naziv”12/19″. Završnog dana, 15. maja, na zatvaranju festivala, nastupiće oko 30 pesnika, a biće proglašeni i pobednici ovogodišnjeg konkursa za poeziju 11. Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga. Na zatvaranju 15. maja u KC “Grad” biće organizovana i izložba i degustacija slanih i slatkih specijaliteta inspirisana poezijom. U okviru 11. Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ biće održano ukupno 25 različitih programa. Sva dešavanja su besplatna za posetioce, a detaljnije informacije možete pronaći na Facebook stranici Udruženje pesnika i izdavačke kuće „Treći trg“ i ovde.

Sa ponosom ističemo da je jedan od medijskih sponzora 11. Beogradskog festivala i naš magazin Australiana Serba! Dobrodošli!

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/05/Mural-2-778x1024.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/05/Mural-2-150x150.jpgAustraliana SerbaTreći trgAurelia Lassaque,Beograd,Beogradski festival poezije i knjige,Beogradski festival poezije i knjige "Trgni se! Poezija",Dejan Matić,Dis,Giorgos Christodoulidis,Goran Čolakhodžić,Izvan svakog zla,kritičari,Malgorzata Lebda,pesnici,poezija,prevodioci,program,Srbija,treći trg,TRGNI SE! POEZIJA!,Vladislav Petković DisJedanaesti Beogradski festival poezije i knjige 'Trgni se! Poezija!' biće održan od 11. do 15. maja u Beogradu, Čačku i Pančevu, u organizaciji Trećeg Trga i Biblioteke grada Beograda. Slogan 'Izvan svakog zla' uzet je iz pesme „Možda spava“ velikog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, kome je i posvećen...Internet Magazin