Ako ste mislili da su cigarete skupe u Zapadnoj Evropi, niste se prevarili. Zaista su daleko skuplje nego u Srbiji, i nije svejedno ni građanima zapadno-evropskih zemalja kada treba da odvoje nekoliko evra za jednu paklu cigareta. Kad se upute u taj deo sveta, pušači iz Srbije uglavnom su upućeni u situaciju i neretko ponesu sa sobom cigarete ne bi li uštedeli novac. Međutim, malo je poznato da su cene duvana u Australiji među najvišima u svetu i značajno veće nego u bilo kojoj evropskoj državi. Ako ste pušač, a spremate se na put u Australiju, ne bi bilo dobro da odete nepripremljeni ne samo na cene, već i na sve ono što vas čeka kao pušača u ovoj zemlji. Otići bez pravih informacija, ne samo što može veoma mnogo da vas košta, nego i da vas dovede u nepriliku. Naravno, bilo da ste se uputili u Australiju ili ne, za zdravlje i novčanik svakako je idealno osloboditi se nikotinske zavisnosti. Međutim, ako iz nekog razloga niste još uvek spremni ili čak voljni da se rešite ove nezdrave navike, a putujete ili se selite u Australiju, zaista je važno da budete informisani kakva je tamo situacija kad je duvan u pitanju. U ovom tekstu možete pronaći sve važne podatke vezane za to, a verujemo da će vam biti zanimljivo da saznate više makar i samo zbog znatiželje.

Ako govorimo o cenama duvana u Australiji, najjeftinija pakla cigareta košta oko 16 australijskih dolara, što je oko 10,5 evra ili 1280 dinara po važećem kursu. Najjeftinije pakovanje duvana od 20 grama, što je ekvivalent jednoj pakli cigareta, košta oko 27 dolara i to je otprilike 20 evra ili 2240 dinara. Jedino filteri i rizle, koji se obično kupuju uz paketiće duvana, koštaju isto koliko i u Srbiji. Treba imati u vidu i da je nedavno donet zakon po kome će cene duvana u Australiji biti povećavane po 12,5 procenata godišnje u naredne tri godine, tako da će pakla cigareta 2020. godine koštati oko 40 australijskih dolara, što je oko 27 evra ili 3200 dinara. Razlozi koje australijski zvaničnici navode za ovako visoke cene duvana jesu borba protiv pušenja i preporuka Svetske zdravstvene organizacije da porez na duvanske proizvode bude 70 procenata. Činjenica je da je za kratko vreme broj pušača u Australiji zahvaljujući ovim i drugim strogim merama značajno opao. Izraženo u procentima, pre uvođenja ovih mera pušilo je oko 25 posto stanovnika ove zemlje, da bi taj broj nakon njihove primene pao na 15 procenata. Bilo kako bilo, trenutno je uprkos veoma visokom životnom standardu u Australiji čak i njenim građanima duvan veliki izdatak, tako da to nije uopšte neobično.

Za pušače koji dolaze iz drugih zemalja, važno je reći da su australijski zakoni izuzetno strogi i kad je u pitanju unošenje duvana za lične potrebe preko granice. Nemojte računati na to da ćete moći da kupite u Srbiji veliku zalihu i ponesete je sa sobom, niti da će neko moći da vam šalje cigarete iz Srbije. To nije nemoguće, ali je cena ipak previsoka i postoje propisi koji ograničavaju količinu duvana koja se može preneti preko granice. Prema tim propisima, dozvoljeno je uneti najviše 50 cigareta ili ukupno 50 grama duvana, cigara i drugih proizvoda od duvana. Povrh toga, može se uneti još samo jedna već otvorena pakla cigareta, u kojoj nema više od 25 cigareta. Ukoliko nosite sa sobom veću količinu duvana od navedene, to morate prijaviti carini i platiti veoma visoku carinsku taksu, ali i tu postoje ograničenja i ne može se uneti u Australiju više od 1,5 kilograma duvana i duvanskih proizvoda. Pri tome se plaća sva prijavljena roba, uključujući i dozvoljenih 50 grama duvana, odnosno 50 cigareta. Po internet forumima mogu se naći računice prema kojima je ipak povoljnije kupiti cigarete u zemlji gde su cene znatno niže i platiti carinu, nego kupovati ih u Australiji, ali to treba uzeti sa dozom rezerve, pošto su australijske carinske takse na duvan u stalnom porastu. Takođe treba imati u vidu i da ćete i u slučaju da kupite najjeftinije cigarete u Srbiji i platite carinu u Australiji i prema trenutnim iznosima taksi morati da izdvojite za jednu paklu preko 10 dolara, što je  oko 7 evra ili 800 dinara. Važno je napomenuti i da ukoliko prijavite veću količinu duvana na carini, a niste u mogućnosti ili ne želite da platite taksu, imate mogućnost da zadržite dozvoljenih 50 grama, odnosno cigareta i već otvorenu paklu, a da ostatak predate carinicima. Duvan koji se na taj način preda na carini ili se zaplenjuje u slučaju da nije prijavljen kasnije se uništava prema zakonom predviđenoj proceduri. Situacija je, naravno, mnogo gora i možete zaista dovesti sebe u nevolju ukoliko ponesete sa sobom količinu duvana veću od dozvoljene, a to ne prijavite na carini. U tom slučaju dolazi do zaplene duvana koji niste prijavili, uključujući i famoznih 50 grama, a uz to plaćate i kaznu u iznosu dvostruko većem od takse za duvanske proizvode i broj vašeg pasoša ostaje notiran, te vas prilikom svakog sledećeg putovanja proveravaju mnogo strože nego ostale putnike.  Pri tome unošenje neprijavljenog duvana ostaje zabeleženo u dokumentima i može biti praćeno krivičnom prijavom u izvesnim slučajevima. Slučajevi kada se ne prijavi količinato veća od 1,5 kilograma duvana već prelaze u domen krijumčarenja, te su i kazne još ozbiljnije. Naravno, znajući da nisu svi putnici dobro informisani, carinici su obično blagonakloni ukoliko se duvan prijavi čak i u slučaju da težina premašuje 1,5 kilogram, ali je bolje ne računati na to.

Situacija je drugačija nego u Srbiji i kad je reč o mestima gde se mogu konzumirati cigarete. Pušenje je strogo zabranjeno kako u poslovnim zradama i institucijama, tako i unutar doslovno svih ugostiteljskih objekata, hotela i hostela. Međutim, s obzirom na klimu u Australiji i toplo vreme tokom cele godine u većini australijskih gradova, pušači obično sede u baštama barova i drugih ugostiteljskih objekata, gde je pušenje dozvoljeno. Čak i u Melburnu, gde zimi temperatura pada noću i do nula Celzijusovih stepeni, pa ponekad i ispod toga, bašte lokala najčešće rade preko cele godine, a u jesen i zimi mnoge se i greju na različite načine.

Naravno, verovatno vam je daleko najvažnije kako da potrošite što manje novca na duvan ukoliko se ne rešite nikotinske zavisnosti pre nego što krenete u Australiju, a želite da uštedite ili jednostavno ne možete da priuštite duvan po australijskim cenama. Po svemu sudeći. možda je jedino rešenje da ponesete sa sobom elektronsku cigaretu i dovoljnu zalihu odgovarajuće tečnosti. Prema važećim australijskim carinskim propisima, elektronske cigarete slobodno možete uneti u Australiju ukoliko na njima ne piše da im je namena terapeutska. Međutim, kada je reč o unošenju tečnosti za e-cigarete, situacija je dosta složenija. U Australiji je dozvoljena isključivo prodaja te tečnosti bez nikotina, dok carinski propisi za unošenje tečnosti sa nikotinom u Australiju za lične potrebe variraju od države do države. Ako spadate u pušače kod kojih je zavisnost od cigareta samo psihološka, verovatno vam neće biti važno da li koristite tečnost sa ili bez nikotina. Međutim, pušače kod kojih je prisutna i fizička nikotinska zavisnosti, svakako će zanimati detaljan uvid u lokalne propise vezane za unošenje tečnosti za elektronske cigarete koje sadrže nikotin. Situacija je sledeća:

 

Država: New South Wales

Propisi: Ne postoji regulativa u vezi kupovine i posedovanja proizoda koji sadrže nikotin

Država: Northern Territories

Propisi: Potrebna je dozvola za posedovanje proizvoda sa nikotinom

Država: Queensland

Propisi: Nikotin je klasifikovan kao toksin ili otrov, tako da su zabranjeni i kupovina i posedovanje proizvoda na bazi nikotina.

Država: Southern Australia

Propisi: Nema propisa koji uređuju posedovanje nikotina i proizvoda koji sadrže ovu supstancu

Država: Tasmania

Propisi: Posedovanje nikotina nije zabranjena

Država: Victoria

Propisi: Dozvoljeno je korišćenje za lične potrebe.

Država: Western Australia

Propisi: Nema propisa kojim se reguliše posedovanje nikotina i proizvoda sa ovom supstancom.

 

S obzirom na to da se radi na pooštravanju zakona vezanih za duvan i nikotin, te u svakom trenutku može doći do promena, obavezno proverite kakva je situacija i neposredno pred put. Bilo kako bilo, pušačima koji putuju u australijsku državu Kvinslend (Queensland), a žele da uštede novac ili ostave pušenje uz pomoć elektronskih cigareta, pored najboljeg rešenja da ostave duvan ostaje i mogućnost da koriste istovremeno elektronske cigarete sa tečnošću bez nikonita u kombinaciji sa nikotinskim žvakama ili flasterima, koje se mogu kupiti legalno po pritupačnim cenama i u Australiji. Ako mislite da je to ipak prilična gnjavaža, verovatno ste u pravu. Ako idete u Kvinslend na duže vreme ili se selite u ovu australijsku državu, a niste spremni na izazove odvikavanja od pušenja, postoji i u Srbiji i u Australiji mogućnost podvrgavanju terapeutskoj hipnozi kod proverenog stručnjaka, ali je preporučljivo da se prvo dobro raspitate o detaljima. Sudeći po iskustvima naših prijatelja, to je dobar način za oslobađanje od nikotinske zavisnoti, ali s druge strane ne postoji dovoljno naučnih dokaza i istraživanja koja potvrđuju da je to zaista i uvek tako. Na vama je da prosudite.

Skrenućemo vam pažnju da budete veoma oprezni i ako naiđete na informacije o mogućnostima ilegalne nabavke duvana i nikotinskih tečnosti u Australiji. To nije dobra ideja ni za njene državljane, a još manje za strance. Cena rizika ilegalne kupovine može biti veoma visoka i može vam čak i zatvoriti vrata Australije za sva vremena.

Sve u svemu, pušači treba dobro da se pripreme i provere aktuelne propise i cene pre nego što se upute u Australiju. Neinformisanost ne samo što može skupo da košta, već da donese i probleme sa zakonom, što očigledno nije dobra opcija. Mi svakako svim pušačima želimo da se na što lakši i zdraviji način oslobode nikotinske zavisnosti i uživaju u primetnim pozitivnim promenama po pitanju zdravlja, koje nastupaju nakon prestanka pušenja. Naravno, i tu treba biti informisan i oprezan i pronaći način koji najviše odgovara nečijem individualnom zdravstvenom i psihiloškom stanju i uopšte tipu ličnosti i temperamenta, jer i ostavljanje duvana može biti štetno po zdravlje ako se ne izvede na odgovarajući način.

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2016/12/smoking-951984_640.pnghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2016/12/smoking-951984_640-150x150.pngAustraliana SerbaMale stvariAustralija,Carina,Cigare,Cigarete,Duvan,Preko granice,Pušenje,Skupe cigareteAko ste mislili da su cigarete skupe u Zapadnoj Evropi, niste se prevarili. Zaista su daleko skuplje nego u Srbiji, i nije svejedno ni građanima zapadno-evropskih zemalja kada treba da odvoje nekoliko evra za jednu paklu cigareta. Kad se upute u taj deo sveta, pušači iz Srbije uglavnom su...Internet Magazin