*Fotografija sa proslave 87. rođendana Đorđa Marjanovića

Jedna od naših najvećih muzičkih zvezda svih vremena Đorđe Marjanović obeležio je sinoć svoj 87. rođendan u krugu obožavalaca, prijatelja i porodice. Pored gostiju iz Srbije i regiona, čuvenog pevača posetili su i verni obožavatelji iz Rusije, koji su došli u Beograd samo zbog njegovog rođendana. Svakog 30. oktobra tim povodom dolaze „Đokisti“ iz Moskve, Sanktpetersburga, Kazanja i drugih delova Rusije i donose pozdrave i poklone od onih koji nisu mogli da dodju te godine. Ove godine, na rođendanskom slavlju Đorđa Marjanovića bili su Lena i Jelena iz Moskve, Nađa iz Sanktpetersburga, Jasmin iz bosanskog grada Gradačca (kome je veliki pevač i kumovao) i mnogi drugi prijatelji i poštovaoci, a telefon nije prestajao da zvoni i javljali su se da čestitaju ljudi iz Dubrovnika, Trebinja, Sarajeva, Moskve i mnogih drugih gradova. Javili su se da čestitaju i Radmila Karaklajić, Minja Subota, Gordana Stojićević i drugi poznati umetnici. Iz Beograda je bilo desetak „Đokista“, a tu su bili i deca i unuci slavnog pevača, kaže Olga Marković, Ruskinja koja već dugo živi u Beogradu sa porodicom, a i sama je učestvovala u organizaciji mnogih nastupa naših umetnika širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Ima dosta “Đokista” i u Australiji, pa i oni kad dolaze u Srbiju posećuju Đorđa Marjanovića, a za rođendan se javljaju telefonom da čestitaju, dodaje Olga. Jedan “Đokista” voditelj je popularne televizijske emisije u Izraelu, gde je Marjanović takođe popularan, pa je pre izvesnog vremena pozvao svog omiljenog pevača da bude gost te emisije.

Đorđe Marjanović i „Đokisti“ pravi su fenomen, koji traje gotovo šest decenija. Sve je počelo kada je na televiziji otpevao svoj danas legendarni hit „Zvižduk u osam“ i oduševio publiku širom nekadašnje Jugoslavije. Njegovu neverovatnu popularnost u zemljama bivše Jugoslavije i Sovjetskog Saveza mnogi porede sa „Bitlmanijom“. Bio je prvi pevač sa naših prostora koji na nastupima nije samo mirno stajao pred mikrofonom, već je padao na kolena, bacao sako u publiku, plakao ili recimo ležao na sceni dok peva. Ta njegova harizma i strast upravo su ga i učinili miljenikom publike.

Mladi su se tih šezdesetih i sedamdesetih delili na „Đokiste“, obožavaoce Đorđa Marjanovića, i „Mikiste“, obožavaoce legendarnog Mikija Jevremovića. Kada je Marjanoviću 1961. na festivalu „Zlatni mikrofon“ po mišljenju publike nepravedno oduzeta prva nagrada, „Đokisti“ su organizovali velike demonstracije i pravili nerede na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odnosno ispred Doma sindikata, gde je održano ovo takmičenje. Morala je da interveniše policija, a Đorđe Marjanović se popeo na automobil i pevao svojim obožavateljima, kako bi ih umirio.

Ništa manju popularnost stekao je preko noći i u tadašnjem Sovjetskom Savezu, gde je održao niz turneja i koncerata, a na jednom od tih gostovanja upoznao je tamo i svoju suprugu Eli, sa kojom ima troje dece. Tokom gostovanja na koncertu Lepe Brene u Melburnu (u Australiji) 1991. godine, doživeo je moždani udar na sceni, dok je izvodio pesmu „Mene nema ko da žali“. Uprkos tome što je oporavak bio dug i težak, Đorđa Marjanovića ne napušta vedar duh i povremeno nastupa i danas. Obožavaoci već godinama redovno dolaze u Beograd iz Srbije, regiona i Rusije kako bi proslavili rođendan zajedno sa svojim miljenikom. To su uvek posebna druženja i trenuci za pamćenje.

*klikom na bilo koju fotografiju otvarate celu galeriju

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/10/45089374_514083475775457_3119242160751247360_n-1024x768.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/10/45089374_514083475775457_3119242160751247360_n-150x150.jpgAustraliana SerbaSa lica mestaBeograd,Bosna,Bosna i Hercegovina,Djordje Marjanovic,Đokisti,Đorđe,Đorđe Marjanović,Marjanović,Olga Marković,Rusija,Srbija*Fotografija sa proslave 87. rođendana Đorđa Marjanovića Jedna od naših najvećih muzičkih zvezda svih vremena Đorđe Marjanović obeležio je sinoć svoj 87. rođendan u krugu obožavalaca, prijatelja i porodice. Pored gostiju iz Srbije i regiona, čuvenog pevača posetili su i verni obožavatelji iz Rusije, koji su došli u Beograd samo...Internet Magazin