Čudesna priroda Australije često ostavi bez daha svojim neobičnostima i lepotama. Tako se na australijskom kontinentu i okolnim ostrvima mogu videti i očaravajuća jezera roze boje. Zanimljivo je da je voda kod većine ovih jezera iste boje i kad se gleda izdaleka i kad se priđe sasvim blizu, pošto nije reč o odsjaju, već baš o boji vode. Kako je to moguće? Naučnici još uvek nisu našli konačni odgovor na ovo pitanje, ali mnogi smatraju da roze boju ovim jezerima daju mikroalge vrste Dunaliella salina.  Ovi mikroorganizmi proizvode karoten, koji recimo sadrže i šargarepe. Neki pak smatraju da roze boju stvaraju halofilne bakterije prisutne u slanoj pokorici koja prekriva površinski sloj ovih jezera, a ima i naučnika koji tvrde da ova boja nastaje kao posledica hemijske rekacije između soli i natrijum bikarbonata.

Pošto je većina roze jezera slana i imaju izuzetno veliki salinitet gotovo kao Mrtvo more na Bliskom Istoku, to onemogućava život gotovo svih živih bića u tim vodama, izuzev pojedinih mikroorganizama. Međutim, u većini slučajeva za ljude je sasvim bezbedno da plivaju u ovim jezerima, osim kad su zagađena ili nebezbedna iz nekog drugog razloga. Ukoliko je roze jezero čisto, voda ni malo ne šteti ljudskoj koži i uopšte zdravlju, mada osobama sa osetljivijom kožom visok salinitet može da smeta i u tom slučaju treba koristiti masne, hranljive zaštitne kreme. Ako budete u prilici da posetite obalu nekih od ovih jezera, naravno da je ipak bolje da se raspitate da li je bezbedno i za plivanje.

Zanimljivo je i to da se događa da i obična slanovodna jezera u Australiji ponekad dobiju ovu intenzivnu roze boju, obično zbog porasta saliniteta tokom ekstremno toplih leta. To se, recimo, događa sa slanim jezerom u Vestgejt parku (Westgate Park) u Melburnu kad god je u dužem periodu vanredno vruće leti i poraste salinitet. Međutim, neka roze jezera su uvek te boje. To je slučaj i sa verovatno najpoznatijim među njima, čuvenim jezerom Hilijer (Lake Hillier) na Srednjem Ostrvu (Midle Island) u Rišerše arhipelagu (Recherche Archipelago) kraj južne obale Zapadne Australije. Ovo jezero je izrazito jarke roze boje i zadivljuje kako svojom lepotom, tako i kontrastom koji stvara sa plavom vodom Pacifika, od kojeg ga deli samo uzak pojas rastinja i peščanih dina. Jezero Hilijer otkrio je britanski moreplovac i hidrograf Metju Flinders još 1802. godine i ostavio zapis o tome u svom dnevniku.

Ovo neveliko jezero dugo 600 metara i široko samo 250, okruženo je najviše eukaliptusima i niaulijima (Melaleuca quinquenervia), ali i drugim vrstama drveća. Izdvaja se od ostalih sličnih jezera i po tome što njegova voda ima izrazito roze boju i kad se sipa u providnu staklenu posudu. U prošlosti je Hilijer jezero eksploatisano radi dobijanja soli, dok je danas isključivo turistička atrakcija i privlači brojne posetioce. Do Srednjeg Ostrva i samog jezera najlakše je stići avionom, ali postoje i ture brodom. To je svakako poseban doživljaj, posebno imajući u vidu da je reč o nenaseljenom području i netaknutoj prirodi. Srednje Ostrvo ima i uzbudljivu istoriju, pošto je tu u 19. veku sa svojom bandom živeo jedini australijski gusar u istoriji, ozloglašeni Blek Džek Anderson (Black Jack Anderson). Više informacija o turističkim posetama Hilijer jezera možete pronaći ovde.

Jezera roze boje ima na više mesta u Australiji, ali i u Španiji, Meksiku, SAD, Senegalu i drugim zemljama širom sveta. Međutim, u Australiji ih ima najviše i sva su posebna. Ukoliko želite da ih posetite, možete pronaći više informacija ovde i na brojnim drugim vebsajtovima. U produžetku možete videti i foto galeriju i video o roze jezerima Australije.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/09/Pink-Lake-Hillier.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/09/Pink-Lake-Hillier-150x150.jpgAustraliana SerbaPrava AustralijaAustralija,australijski gusar,Black Jack Anderson,Blek Džek Anderson,čuda prirode,eukaliptus,Hilier jezero,Hillier Lake,Hillier Pink Lake,jezera roze boje,Jezero Hilier,Jezero Hilijer,Lake Hillier,Melaleuca quinquenervia,Melburn,Middle Island,niauliji,Pacifik,Pink Lake Hillier,priroda Australije,prirodne lepote,putovanja,Recherche Archipelago,Rišerše Arhipelag,roze jezera,roze jezero,ružišasta jezera,Srednje Ostrvo,turizam,zanimljivostiČudesna priroda Australije često ostavi bez daha svojim neobičnostima i lepotama. Tako se na australijskom kontinentu i okolnim ostrvima mogu videti i očaravajuća jezera roze boje. Zanimljivo je da je voda kod većine ovih jezera iste boje i kad se gleda izdaleka i kad se priđe sasvim blizu, pošto...Internet Magazin