Rubrika: Kengur u opancima

Piše: Bojan Ljubenović

Čim sam u novinama pročitao da je država raspisala konkurs za dodelu nacionalnih penzija, odlučio sam da se javim.

– Dobar dan – kazao sam službenici na šalteru u Vladi. – Došao sam da konkurišem za nacionalnu penziju. Mislim da sam zadužio ovu državu.

– Vi ste sto prvi od jutros – rekla mi je umorno. – Kojim ste se javnim poslom bavili?

– Nijednim – rekoh ponosno.

– Niste me razumeli. Pitala sam vas čime ste se u životu bavili. Politikom, slikarstvom, muzikom, književnošću, sportom, naukom…?

– Ničim.

Blago je protrljala slepoočnice.

– Ne shvatam zašto ste onda došli. Zašto mislite da zaslužujete nacionalnu penziju ako se ničim od navedenog niste bavili?

– Upravo zato.

– Gospodine – rekla je stežući zube – molim vas objasnite mi onda kako ste vi to zadužili ovu državu.

– Vrlo rado, gospođice – rekoh gledajući je pravo u oči. – Vidite, ja na primer nikada u životu nisam napisao lošu knjigu koju niko nije hteo da kupi, pa je država morala da je otkupljuje i silom uteruje u biblioteke i školsku lektiru. Nikada nikome nisam napisao neiskrenu recenziju, niti sam koga terao da to radi meni, nisam učestvovao na izmišljenim festivalima, dobijao lažne nagrade i uzimao stvarne honorare.

Nikada nisam pisao političke manifeste koji su raspirivali mržnju, nacionalne programe koji su razbijali nacije i memorandume koji su započinjali ratove. Nisam akademsku titulu zamenio za vojnu, a disidentski staž za dedinjski stan.

Nisam pisao zakone, uredbe i reforme, nisam sprovodio nacionalizacije, racionalizacije i privatizacije, nisam kreirao inflacije, niti ručao na račun reprezentacije. Nijedno preduzeće nisam upropastio, nikoga nisam ni prevario, ni izneverio, nisu me birali u upravne odbore, nisam popunjavao privredne komore, ne znam šta su dnevnice i putni troškovi, ni skupštinski restorani, ni skupštinski ćoškovi. Nisam se krio iza imuniteta, niti s diplomtaskim pasošem putovao oko sveta, nisu me hapsili, pa oslobađali, nisu me kudili, pa mi posle ugađali.

Nisam lagao navijače da su moji lični uspesi i njihovi, niti sam  izjednačavao svoj ugled sa ugledom države. Nisam u ime tih navijača, a o trošku ove države putovao svuda po inostranstvu, da bih onda u tom inostranstvu i ostao, zaboravivši i tu državu i te navijače.

Nisam dobijao društvene ateljee, da bih slike prodavao privatnim kolekcionarima, nisam pevao maršalu, niti uveseljavao diktatore, nije mi država overavala zdravstvenu dok sam ja punio štednu knjižicu, nisam ovde jeftino sticao znanje da bih ga preko skupo prodavao. Nisam svojim filmovima falsifikovao istoriju, a serijama stvarnost. Nisam osnivao fondacije, asocijacije, manifestacije, da bih potom tražio donacije,  nisam formirao institucije da bih ostvarivao beneficije.

Shvatate li sada, gospodjice, kako sam ja to zadužio ovu državu?

O autoru

Bojan Ljubenović rođen je 1972. godine u Beogradu. Jedan je od vodećih srpskih satiričara današnjice. Njegove knjige aforizama, satiričnih priča, proze za decu i druga dela već dugo su među najtiražnijim naslovima u Srbiji. Prevođen je na italijanski, slovenački, bugarski i druge evropske jezike. Zastupljen je u brojnim antologijama i nagrađivan nekim od najprestižnijih književnih nagrada za satiru, kao što su “Radoje Domanović” (nagrađen 2010. i 2015), “Vladimir Bulatović VIB” (2007) i druge. Kao urednik rubrike TRN i strane humora radi u „Večernjim novostima“. Saradnik je internet portala ETNA i NJUZ.NET . Više od jedne decenije radio je i kao novinar u Službi za informisanje Skupštine grada Beograda, pisao kolumne u“Borbi“ (2002-2004.), saradjivao u mnogim listovima… Član je Udruženja književnika Srbije. Novo, dopunjeno izdanje Bojanove višestruko nagrađivanu knjigu „Pisma iz Srbije“ i druge novije naslove možete kupiti ili naručiti na sajtu izdavačke kuće Laguna. Ostale naslove, detaljnije informacije i još mnogo toga možete pronaći i na njegovom vebsajtu. Tu možete pročitati i njegovu kompletnu bibliografiju i spisak brojnih priznanja koja ima iza sebe. Možete se družiti sa Bojanom i preko njegovog javnog Fejsbuk profila Trn Novosti Bojan Ljubenovic. Ponedeljkom Bojanovi aforizmi i satirične priče u internet magazinu Australiana Serba!

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/06/frog-1446239_1920-1024x471.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/06/frog-1446239_1920-150x150.jpgAustraliana SerbaKengur u opancimaBojan Ljubenović,Kengur u opancima,Laguna,Ljubenović,Pisma iz Srbije,satira,satirična priča,TRN,TRN Novosti,Trn u okuRubrika: Kengur u opancima Piše: Bojan Ljubenović Čim sam u novinama pročitao da je država raspisala konkurs za dodelu nacionalnih penzija, odlučio sam da se javim. – Dobar dan – kazao sam službenici na šalteru u Vladi. – Došao sam da konkurišem za nacionalnu penziju. Mislim da sam zadužio ovu državu. – Vi...Internet Magazin