Piše: Jelena Kiš

Dan Australije  se proslavlja svake godine 26. januara. Ovim državnim praznikom obeležava se prvo naseljavanje Evropljana u luci Port Džeksona davne 1788. godine. To je prilika za sve Australijance da se okupe i proslave svoj nacionalni praznik, ali i vreme kada mnogi na svečanim ceremonijama postaju Australijanci. Ovo je i dan kada se sumiraju utisci i  podseća zašto je lepo biti Australijanac i živeti u ovoj divnoj zemlji jedinstvene i bogate kulture. Međutim, sve više se govori i o tome da bi neki drugi datum bio adekvatniji, jer sa dolaskom Engleza u 18. veku počinju i velika stradanja Aboridžina, koji žive na tlu Australije već desetinama hiljada godina, o čemu ćemo govoriti nešto kasnije.

Dan Australije je državni praznik u svim državama i teritorijama Australije. Sve škole i ustanove  tada ne rade dok  su prodavnice najćešće otvorene, ali uglavom imaju skraćeno radno vreme.

Slobodan dan mnogi koriste za izlet u parkovima, odlazak na plaže, kampovanja pored reka ili posetu različitim sportskim događajima. Takođe, na mnogim mestima se organizuju spektakularni vatrometi, kao što je ove godine recimo bio u Circular Queue u Sidneju.

Ovaj državni praznik proslavlja se stotinama malih i velikih dešavanja, koji se odvijaju širom zemlje. U Sidneju, hiljade ljudi se okuplja oko luke Sidneja da bi videli proslavu na vodi. U gradovima se organizuju  zajednički doručci, žurke i koncerti, parade, sportska dešavanja, kulturne i istorijske izložbe i vatrometi.

Mnogi postaju državljani Australije baš ovog dana, a ceremonije dodeljivanja državljanstva se održavaju širom cele zemlje.

Na ovaj državni praznik održavaju se i Australian of the Year Awards (Nagrade za Australijance godine). To su nagrade koje se dodeljuju Australijancima koji su dali izvanredan doprinos svojoj zemlji ili zajednici.

Svi građani imaju mogućnost da nagrade nekog ko ih čini ponosnim u četiri kategorije:

  • Australijanac godine
  • Senior Australijanac godine (za one koje imaju 60 ili više godina)
  • Mladi Australijanac godine (od 16 do 30 godina)
  • Australijski lokalni heroj

Sa druge strane, na Dan Australije organizuju se i demonstracije u Melburnu protiv ovog državnog praznika, kojim se obeležava dolazak prve flote i belih doseljenika u Sidnejski zaliv 1788. godine, a na koji domorodačko stanovništvo Australije gleda kao na početak progona i ugnjetavanja smatrajući da je Australija “uvek bila i uvek će biti zemlja Aboridžina”. Demonstranti traže da se datum praznika Dan Australije promeni ili da bude ukinut. Inače, zanimljiv je podatak i da Australija danas ima 23 miliona stanovnika, od čega su oko 700.000 Aboridžini.

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/01/DSC00017-1024x576.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/01/DSC00017-150x150.jpgAustraliana SerbaPrava Australija26. januar,Aboridžani,Aboridžini,Australia Day,Australija,Dan Australije,Jelena Kiš,Sidnej,SydneyPiše: Jelena Kiš Dan Australije  se proslavlja svake godine 26. januara. Ovim državnim praznikom obeležava se prvo naseljavanje Evropljana u luci Port Džeksona davne 1788. godine. To je prilika za sve Australijance da se okupe i proslave svoj nacionalni praznik, ali i vreme kada mnogi na svečanim ceremonijama postaju Australijanci....Internet Magazin