Neka od najvećih imena svetske kardiologije i kardiohirurgije okupila su se proteklog vikenda u Beogradu na simpozijumu BELVIS, kako bi diskutovali o dosadašnjim rezultatima projekta AVATAR, prve međunarodne medicinske studije potekle iz Srbije. Cilj autora ove studije dr med. sci Marka Banovića i njegovih kolega, koje učestvuju u istraživanjima, jeste da uvtrde kada je najbolje da se obavi operacija kod aortne stenoze (suženja aortnog zaliska), koja pogađa i do 9 posto ljudi starijih od 65 godina, ali i značajan broj mlađe populacije. Nakon što studija AVATAR bude završena, lekari će znati da li je bolje intervenisati u ranoj fazi kada nema simptoma ili kada ova opasna bolest već uznapreduje i izazove ozbiljne tegobe, tako da bi ta saznanja mogla spasiti mnoge živote širom sveta,

dr Marko Banović i dr Geri Meken (Gerry McCan)

„Monitoring obavlja nezavisni odbor za nadzor. Znamo da se studija AVATAR nastavlja i to je dobra vest. Tek kada bude završena, znaćemo kakvi su rezultati i to će biti vrlo značajno za lečenje aortne stenoze“, rekao je jedan od vodećih svetskih kardiologa Bernar Jung (Bernard Iung) iz Francuske za naš portal.

dr Bernar Jung (Bernard Iung)

„Mi smo i pokrenuli studiju zato što ne znamo šta da radimo sa tim pacijentima i da li treba intervenisati i kada ili recimo da li i koliko često treba da ih pratimo. Prema tome, svaki zaključak koji proizađe iz ove studije biće od koristi za pacijente. Ako ne budemo znali šta treba, znaćemo bar šta ne treba. Koji god rezultat da dobijemo, to će svakako biti na dobrobit pacijenata.“, rekao je autor studije Marko Banović.

Na simpozijumu BELVIS bilo je reči i o drugim važnim temama, a pored stručnjaka koji učestvuju u studiji AVATAR, održali su predavanja i drugi vodeći stručnjaci iz Srbije, Velike Britanije, SAD i drugih zemalja. Među predavačima je bio i naš čuveni akademik Vladimir Kanjuh. Brojni kardiolozi i kardiohirurzi koji su došli kako bi čuli izlaganja predavača, uzeli su učešće u dinamičnoj diskusiji o važnim pitanjima vezanim za lečenje aortne stenoze i drugih oboljenja srčanih zalistaka.

„ Nama je u interestu da naučimo nešto od ovih izuzetnih stručnjaka, s obzirom da je njihovo iskustvo kad je reč o ovoj oblasti stvarno veće nego  naše. Mi kao zemlja malo zaostajemo kad je u pitanju lečenje valvularnih bolesti, pošto su to često skupe metode koje mi ne možemo da priuštimo. Pozitivno je što se svako predavanje izrodilo u konstruktivnu diskusiju kardiologa i kardiohirurga, a to može samo da koristi kako lekarima, tako posledično i pacijentima“, kaže dr Banović.

„Ovakvi naučni skupovi su vrlo važni, pošto su bolesti srčanih zalistaka u porastu i njihovo lečenje sve kompleksnije. Zajednička diskusija kardiologa i kardiohirurga koji se bave ovom oblašću može mnogo da doprinese usavršavanju dijagnostike i terapije valvularnih oboljenja, što je korisno i za lekare koji se bave time, ali i za sve ostale kolege. To je oblast o kojoj treba da se govori mnogo više nego što je to bio slučaj do sada, i zato je BELVIS vrlo značajan“, rekao je dr Jung.

dr Svetozar Putnik

Simpozijum BELVIS održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Udruženja kardiologa Srbije i Udruženje kardiohirurga Srbije, a glavni organizatori bili su dr Banović i direktor Klinike za kardiologiju KCS Svetozar Putnik.

„Veoma smo zadoovoljni što je ovakav odziv. Nisam očekivao da će doći ovoliko ljudi, s obzirom da je ovo ipak uskostručna problematika čak i za kardiologe i kardiohirurge. Ne bave se svi ovom oblašću, ali je očigledno ta diskusija na koju smo se fokusirali povećala interesovanje“, izjavio je dr Banović. Poseban kuriozitet je što je u okviru Simpozijuma BELVIS diskusiji lekara prethodio skup kardioloških i kardiohirurških medicinskih sestara, koje su takođe govorile o svom iskustvu i saznanjima vezanim za bolesti srčanih zalistaka. Po završteku, simpozijuma, nastavljaju se istraživanja u okviru studije AVATAR, a svi koji žele da daju svoj doprinos da se vaj značajni naučni projekat uspešno završi, mogu da saznaju kako da to učine ovde.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2019/06/Marko-Banovic-2-1024x768.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2019/06/Marko-Banovic-2-150x150.jpgAustraliana SerbaSa lica mestaaortna stenoza,Belgrade Valve International Symposium,BELVIS,BELVIS Simpozijum,Beograd,Bernar Jung,Bernard Iung,dr Marko Banović,dr Svetozar Putnik,Francuska,Geri Meken,Gerry McCann,Hilton,Hotel Hilton Beograd,Irska,ISTRAŽIVANJA,kardiohirurgija,kardiolog Svetozar Putnik,kardiologija,Kultura,Marko Banović,Marko Banovic kardiolog,Marko Banovich,medicina,NAUČNA OTKRIĆA,naučni skup,nauka,PRVA MEDJJUNARODNA MEDICINSKA STUDIJA POTEKLA IZ sRBIJE,SAD,Srbija,Studija Avatar,suženje srčanog zaliska,Svetozar Putnik,Velika Britanija,vLADIMIR kANJUHNeka od najvećih imena svetske kardiologije i kardiohirurgije okupila su se proteklog vikenda u Beogradu na simpozijumu BELVIS, kako bi diskutovali o dosadašnjim rezultatima projekta AVATAR, prve međunarodne medicinske studije potekle iz Srbije. Cilj autora ove studije dr med. sci Marka Banovića i njegovih kolega, koje učestvuju u istraživanjima, jeste da uvtrde kada je...Internet Magazin