Moon Art nije samo nakit. To je prava čarolija, koju najpre izmašta, a potom spretnim rukama stvara umetnica Gordana Kaić. Njeni komadi nakita prava su umetnička dela puna boja i života. Sve što napravi ima svoju priču, koju dopisuju dame koje nose njen nakit, a ima ih mnogo i sve ih je više. Gordana svoje različite talente i kreativnost izražava stvarajući svoje neobične ogrlice, narukvice i minđuše. Sve je počelo nekako spontano, pomalo bojažljivo, ali se vrlo brzo čulo za njen “mesečev nakit” i u svojoj umetničkoj radionici Moon Art danas vredno radi kako bi mogla da ispuni očekivanja svih onih koji vole i nose njen nakit. Nije uvek lako, bude često i birokratsko-finansijskih izazova kao kod većine umetnika koji se bave ručnim radom, ali Gordana uspeva da radi ono što voli i sa uspehom vodi Moon Art, pokazujući svojim primerom da se snovi zaista ostvaruju ako imamo hrabrosti da ih sledimo.

Gordana Kaić sa sinovima

Kako se rodila ideja da pravite nakit?

Odrastala sam u nekim drugim vremenima. Pored majke krojačice, navikla sam na garderobu koja je pravljena baš za mene. Mama je i mojoj starijoj sestri i meni šila sve: od kaputa do kupaćih kostima. Mi smislimo, ona sašije. Radila je to savršeno. Nisam nasledila taj talenat, pa više nemam garderobu koju sama osmišljavam. Osmišljavanje se prenelo na nešto drugo, što se ipak takođe ticalo mog izgleda. Pravljenje nakita me je dugo privlačilo, ali sam hrabrost da počnem time da se bavim skupila tek pre par godina. Prvi materijal koji sam koristila doneo mi je sin iz Amerike. Tada su nastale ogrlice i narukvice dovoljno lepe da se usudim da ih ponudim i drugima. Smislila sam svoj logo, ime i počela sa prodajom. Međutim, ubrzo sam shvatila da me to povezivanje već gotovih, kupovnih delova, u celinu, ne zadovoljava. Želela sam da i komponente za nakit budu u obliku, veličini i boji po mojoj zamisli. Tako sam došla do polimerne gline, koja zaista pruža beskrajne mogućnosti oblikovanja. Mešanjem postojećih boja mogu se dobiti nove boje i nijanse. Kada sam osetila kako se glina menja pod mojim prstima, kada sam eksperimentisanjem istražila kako se boja menja tokom pečenja, kada sam osetila promenu teksture poznatog materijala pod šmirglom, znala sam da takav način pravljenja nakita odgovara mojoj ličnosti i da me ispunjava.

*klikom na bilo koju sliku možete otvoriti foto galerije

Koliko dugo je trebalo da proširite krug klijenata i razvijete posao? Koji vidovi promocije i reklame su se pokazali kao najbolji kad je reč moon.art nakitu?
Prvi primerci nakita su se pojavili pre nešto više od dve godine. Prvo sam ih nosila samo ja, a zatim, naravno i moje prijateljice. Ubrzo su se zainteresovale i žene koje su me zapažele po mom nakitu i koleginice na poslu. Kada sam shvatila da im se zaista sviđa, počela sam da pravim sve više nakita, a zatim sam se prijavljivla i na prodajne izložbe. Tako se polako širio krug zainteresovanih za Moon.art nakit. Njihova želja da budu u toku i vide svaki novi komad nakita koji napravim podstakla me je da objavljujem slike preko društvenih mreža, ali najbolja reklama su same žene koje umeju da nose ovakvu vrstu nakita i njihova preporuka.
Na izložbama i sajmovima mode sam upoznala veliki broj ljudi koji se bavi ručnom izradom nakita, ali i garderobe, obuće, tašni… Zaista ih ima mnogo i prave izuzetno lepe i kvalitetne stvari. Ono što sam primetila je da kod nas u Srbiji nije toliko veliko interesovanje za „handmade“ (ručno rađene) proizvode kao u svetu, gde se ovakvi proizvodi daleko više cene i vrednuju. Nakit koji pravim se naročito dopada ljudima u Južnoj Americi, SAD-u i Japanu.

Gde pronalazite inspiraciju za svoje maštovite kreacije?
Potreba za stvaranjem, za maštanjem i za igrom, verovatno postoji u svakom čoveku. Ja sam pronašla način da to ostvarim, da tu svoju potrebu zadovoljim. Kada radite ono što volite, inspiracija se može naći bukvalno svuda i u svakome. Nekada je to u neposrednom okruženju, u nekoj tkanini, ukrasnom papiru, a nekada u slikama poznatih umetnika, razgovoru sa prijateljicom… Meni je najvažnije da sam pronašla svoj medijum za igru i stvaranje.

Koje bi od dosadašnjih klijenata i narudžbina posebno izdvojili kao najneobičnije ili najzanimljivije?
Istražujući mogućnosti gline, prolazila sam kroz različite faze stvaranja, pa je i nakit prolazio kroz različite faze postojanja. Moram priznati da prvenstveno pravim ono što se meni sviđa. Kada mi neko nešto naručuje, to je uglavnom kombinacija već postojećeg nakita. Na primer, sviđa im se ogrlica i raspored oblika na njoj, ali im je potrebna u drugačijem koloritu, ili pak baš takva narukvica, ali da su dominantne perle u drugoj boji. Često izraze želju za bojama koje su im potrebne za neku odevnu kombinaciju, a meni ostavljaju da im ja odredim oblik i veličinu. Još nijedna narudžbina nije bila takva da mi klijent osmisli sve sam.

Kakve su vaše želje i planovi za Moon Art u narednom periodu?
Volela bih da proširim svoju radionicu, da povećam ponudu, da obradujem one koji vole moon.art nakit novim izgledom ogrlica i narukvica i da se više posvetim dizajniranju minđuša i prstenja. Takođe bih volela da moj nakit nađe neki jednostavniji put da se plasira i na strano tržište.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/01/21-1024x768.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2018/01/21-150x150.jpgAustraliana SerbaBogatstvo Srbijedizajn,Gordana Kaić,Moon.Art,nakit,ručni rad,stari zanatiMoon Art nije samo nakit. To je prava čarolija, koju najpre izmašta, a potom spretnim rukama stvara umetnica Gordana Kaić. Njeni komadi nakita prava su umetnička dela puna boja i života. Sve što napravi ima svoju priču, koju dopisuju dame koje nose njen nakit, a ima ih mnogo i...Internet Magazin