Kultna grupa Babe posle više od 20 godina pauze svoj samostalni koncert u Beogradu održaće u subotu 1. aprila (21:00) u Mikser hausu!!!

Poslednji beogradski koncert Baba desio se negde krajem devedesetih, niko od članova više ne pamti kada i gde, a bend je u Beogradu, nakon ponovnog okupljanja pre neku godinu, zabeležio samo niz izuzetno uspešnih festivalskih nastupa na Long Night Festu, Beer Festu, Arsenalovom zagrejavanju u Bašti SKC-a…

“Koliko god da je prošlo od tada, glavno je da smo i dalje na okupu, i da je 1. april dobra prlika za našu svirku. Gledaćemo da u Mikseru ne bude klasičan koncert, već performans uz interakciju sa publikom, da tu bude nečeg malo pomerenog”, najavljuje pevač i gitarista Žika Milenković.

Babe, čuvene po hitovima kakvi su “Noć bez sna”, “Ko me ter’o”, “Da te vidim golu” i “Slanina”, publici u Mikseru prirediće “šarolik i osvežen repertoar, koji će uključivati i par pesama koje ljudi do sada nisu čuli”.

“Novi album smo snimili, ali nikako da ga smiksamo i uvek bi nešto dodavali. K’o da, Bože mi oprosti, pletemo goblen. Zapravo, tragamo za još većim hitom od svih što smo imali do sada”, objašnjava Žika.

Babe su, pored Žike, gitarista Zoran Ilić-Ilke, basista Dejan Škopelja-Škopi, bubnjar Goran Ljuboja-Trut, kao i mlade snage gitarista Stefan Aćimović i klavijaturistkinja Luna Škopelja.

Ulaznica za Babe u Mikseru košta u pretprodaji samo 800 dinara preko mreže Eventim i u Mikseru, a detaljnije se možete informisati i preko Facebook-a.

A pre 20 godina…

Babe su supergrupa iz Beograda poznata po upečatljivom nizu, često (seksualno) provokativnih ali uvek duhovitih, hitova kakvi su “Noć bez sna”, “Ko me ter’o”, “Da te vidim golu”, “Slanina”, “Loša navika”, “Daj mu ga Lola”…

Bend je osnovan 1992. godine u Beogradu, na inicijativu Bojana Vasića, basiste sastava Bezobrazno zeleno, kao (super)grupa sastavljena od muzičara iz velikih i značajnih srpskih bendova – pevač i gitarista Žika Milenković stigao je iz Bajage i Instruktora, gitarista Zoran Ilić-Ilke je bio član Riblje čorbe, a bubnjar Goran Čavajda-Čavke Električnog orgazma. Vasić usled nesuglasica sa ostalima ubrzo napušta bend i odlazi u Južnu Afriku, a zamenjuje ga basista Dejan Škopelja-Škopi iz još jednog bitnog benda – U škripcu.

“Vasa je imao vikendicu u Babama, a Ilketu je palo na pamet zbog onog Mamas And Papas – Babas end dedas”, objašnjava Žika.

Prvi album “Slike iz života jednog idota”, u inat ratom i sankcijama opterećenoj i mračnoj 1993. godini donosi nesvakidašnju zbirku poletnih, seksualno provokativnih i otkačenih pesama, kao što su “Slanina”, “Noć bez sna”, “Da te vidim golu” i posebno urnebesna zezancija “Češemo se”. Nagomilana stvaralačka snaga glavnog stihopisca Žike Milenkovića i njegovog čestog saradnika u pisanju muzike Ilketa rezultira ubrzo mini albumom “4 Babe, 4 pesme” (1994), sa kojeg se ističu hitovi “Novogodišnja pesma” i “Loša navika”. Drugi album “Lažne slike o ljubavi” (1995), gde je hit “Ko me ter’o”, bend snima bez Čavketa koji odlazi u Australiju (gde je preminuo 1997. godine). Kompilacija “P.S. Babe” (1998) pored čitavog prvenca i mini albuma donosi i nove pesme “Hoću da budem predsednik Srbije”, “Zadnja noć” i “Mladi ludi svet”.

“Tematiku pesama sam bazirao uvek na najjednostavnijim stvarima koje se dešavaju mladim ljudima. Naša tri albuma imaju veseli početak, malo tužniju sredinu i najtužniji kraj. Svaka čaša meda, mora da se zalije čašom žuči. I uvek smo imali ‘andergraund’ teme, iz života marginalaca. Mi smo se uvek samo sprdali sa jakima i uspešnima”, objašnjava Žika.

Treći, za sada poslednji album Baba “Slike sna i jave (Samo za ludake i buntovnike)” Žika snima sa novom postavom u kojoj su bili gitarista Vladan Nedeljkov i bubnjar Blagoje Nedeljković, i to u nevreme, usred NATO bombardovanja 1999. godine. Žika usled pojačanih aktivnosti matičnog benda Bajaga i Instruktori 2000. godine zamrzava rad sa Babama. Kako objašnjava: “Spontano smo se razišli, bez ikakvih svađa”.

I onda…

Babe su se ponovo udružile, igrom slučaja, na dvadesetu godišnjicu izlaska prvog albuma “Slike iz života jednog idiota”. Uz stare Babe Žiku, Ilketa i Škopija nova Baba je postao bubnjar Goran Ljuboja-Trut (ex Rambo Amadeus, E Play). Na poziv promoterske kuće Long Play Babe su se vratile pred, malo je reći oduševljenu, publiku svirkom 30. marta 2013. godine na Long Night 3 festival u Domu omladine Beograda.

“Kad je stigla ponuda da se okupimo, pozvao sam Ilketa i Škopija, jer smo nas trojica u bendu od početka. Nije bilo potrebe da se međusobno ubeđujemo da li da se vratimo. Pozvali smo Truta, jer je kao faca najbliži onome što radimo”, objašnjava Žika.

Babe su se u junu 2014. godine objavile i povratnički singl/spot “Daj mu ga Lola”. Ustaljenoj četvorki u proleće 2015. godine pridružio se još jedan gitarista, mlađani Stefan Aćimović. Šta trenutno rade, možete pratiti i ovde. I ne zaboravite da kupite karte za predstojeći koncert u Mikser hausu! Bliži se 1. april!

Long Play

&

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/03/Babe-3-foto-Boris-Vezmar-1024x681.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/03/Babe-3-foto-Boris-Vezmar-150x150.jpgAustraliana SerbaLong Play KoncertBabe,Dejan Škorpelja-Škorpi,Eventim,Goran Ljuboja-Trut,Ko me ter'o,Koncert,Long Play,Long Play koncertna agencija,Luna Škorpelja,Mikser haus,Noć bez sna,samostalni koncert,Stefan Aćimović,Žika i Babe,Žika Milenković,Zoran Ilić-IlkeKultna grupa Babe posle više od 20 godina pauze svoj samostalni koncert u Beogradu održaće u subotu 1. aprila (21:00) u Mikser hausu!!! Poslednji beogradski koncert Baba desio se negde krajem devedesetih, niko od članova više ne pamti kada i gde, a bend je u Beogradu, nakon ponovnog okupljanja pre...Internet Magazin