Naši prijatelji iz ARC Music diskografske kuće iz Londona nedavno su objavili novi album poznatog srpskog kompozitora Srđana Beronje pod nazivom „Sounds Of The East“ (Zvuci Istoka): Među novim izdanjima iz palete ARC Music izabrali smo da vam predstavimo baš ovaj ne samo zato što su nam australijske i srpske teme prioritet, već i zato što je reč o zaista izvanrednom CD-u sa muzikom Balkana, Indije i Srednjeg Istoka. Ako živite u Australiji možete kupiti ovo i mnoga druga izdanja ARC Music-a preko njihovo australijskog distributera SAVD. Možete nabaviti njihova izdanja i direktno od izdavača ukoliko živite u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji!

Nema sumnje da je srpski kompoztor Srđan Beronja jedan od retkih savremenih etnomuzikologa koji vide kao svoju misiju da putuju u udaljenje krajeve naše planete i snimaju neobične lokalne zvuke u pustinjskim varošicama, primorskim selima i među horovima zora visoko u drveću, kako su to poetično zapisali naši prijatelji iz ARC Music. Album „Sounds Of The East“ sačinjen je od takvih jedinstvenih autentičnih snimaka sa terena i tradicionalnih kompozicija iz geografskog trougla koji čine Indija, Srednji Istok i Balkan. Ovaj Beronjin album zapravo je nastavak muzičkih priča sa njegovog prethodnog albuma Sounds of Varanasi (Zvuci Varanasija), koji je sačinjen od terenskih snimaka iz ovog svetog indijskog grada i takođe objavljen u izdanju ARC Music.

Sounds Of The East pak donose neke iznenađujuće obrte. U prvoj numeri ’Alapana’ koja otvara album Beronja nas vodi u Keralu u Južnoj Indiji i očarava zvucima zore, vrana, ptica kukavica i drugih egzotičnih ptica dok se bude na obalama Varkale. Kompozicija ’The Cobra’ (Kobra) donosi zvuk šištanja crne indijske kobre, koji je Srđan snimio u predgrađima indijskog svetog grada Puškara u Radžastanu. Tamo u pesku i prašini živi porodica romskih zabavljača u svojim jednostavnim šatorima i igraju, pevaju i hipnotišu zmije. Ova numera počinje ljutitim šištanjem crne kobre i nastavlja se glasnim, hipnotičkim zvukom pandžija (pungi), indijske dvocevne flaute napravljene od bundeve.

’Noria of Hama’ počinje intrigantnim zvucima. Kada se pažljivo sluša, prepoznaje se škripa jednog od poslednjih drvenih kotača na vodi koji se okreće u sirijskom gradu Hama i tradicionalno koristi za podizanje vode u akvadukt, antički vodovod. U kompoziciji ’Visphot’, što na Sanskritu znači eksplozija, zvukom vatrometa se oslikavaju predeli i čuju autentične eksplozije iz svetog grada Varanesi u Indiji, snimljeni toko festivala svetlosti Diwali.

Inače, Srđan Beronja mnogo putuje i ima vrhunsko obrazovanje. Završio je između ostalog i studije muzike i indijskog muzičkog instrumenta klasične table u indijskom svetom gradu Varansiju i to sa najvišim ocenama. Autor je knjige „Umetnost indijske table (The Art of the Indian Tabla). Tokom svojih studija i putovanja imao je priliku da se sretne i sarađuje sa mnogim učiteljima tradicionalnih instrumenata, od kojih se neki mogu čuti i na njegovom novom albumu „Sound Of The East“.

Tako numeru ‘Raag Jog Dhun’ izvode izuzetni violinista Pt Sukhdev Prasad Mishra i Beronja koji ga prati na darabuci. Tri kompozicije Beronja pak izvodi sa umetnikom koji je dao ogroman doprinos indijskoj kulturi u prethodnih 25 i više godina i smatraju ga ambasadorom vrhunske klasične muzike Hindustanija (severne Indije), a njegovo ime je Sukhdev Prasad Mishra. Na ovom albumu se mogu čuti i sitarista Pr. Dhruv Nath Mishra, jedan od najboljih bansuri flautista Dr. Atul Shankar, Marina Tošić koja svira nekoliko instrumenata, klarinetista Sinan Aćifović, Stefan Sablić virtuoz na orijentalnim instrumentima ud (oud) i kanun (qanun), i drugi. Stefan Sablić je inače kao kompozitor i aranžer na čelu ansambla „Shira U’tfila“, sa kojim izvodi i promoviše sefardsko muzičko nasleđe Balkana, Mediterana i Severne Afrike. Nema sumnje da je Srđan Beronja na albumu „Sounds Of The East“ radio u odličnom društvu.

Izdvojili bismo ovom prilikom i numeru „Sheperd’s Love Song“ (Pastirsk ljubavna pesma), koja je snimljena na jednom koncertu Srđana Beronje i Marine Tošić. Ova kompozicikja spaja dve različite narodne tradicije Balkana i Severne Indije, koje su istorijski povezane i u kojima se oseća uticaj carstava Persijanca, Rimljana, Džingls Kana… Sve ih spaja svojom muzikom i Srđan Beronja.

Muzika koju donosi album „Sounds Of The East“ je puna vitalnosti i autentičnih muzičkih linija i zvukova. Očekujte da ćete biti iznenađeni  i oduševljeni, i nećete biti razčarani, jer je ovaj album koliko istorijski snimak toliko i svetkovina kultura različitih i čak kontrastnih zemalja. Više informacija o ovom i drugim izdanjima ARC Music možete pronaći na njihovom vebsajtu i Facebook stranici.

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/06/Srdjan-Beronja-Sounds-Of-The-East.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/06/Srdjan-Beronja-Sounds-Of-The-East-150x150.jpgAustraliana SerbaMUZIK-ASalbum,ARC Music,Balkan,CD,darabuka,Engleska,Indija,indijska klasična tabla,kompozitor,London,muzika,perkusije,perkusionista,Sounds Of The East,Srđan Beronja,Srednji Istok,srpski kompozitor,tabla,udaraljke,World Music,Zvuci IstokaNaši prijatelji iz ARC Music diskografske kuće iz Londona nedavno su objavili novi album poznatog srpskog kompozitora Srđana Beronje pod nazivom „Sounds Of The East“ (Zvuci Istoka): Među novim izdanjima iz palete ARC Music izabrali smo da vam predstavimo baš ovaj ne samo zato što su nam australijske i...Internet Magazin