S leva na desno: Dragana Vujasinović – predsednica Udruženja za očuvanje kulturne baštine “Dah”, Jelena Kiš – predsednica Matice iseljenika Srbije i regiona, Džulija Fini – ambasadorka Australije u Srbiji

Ambasadorki Australije u Srbiji Džuliji Fini (Julia Feeney) uručeno je priznanje Matice iseljenika Srbije za doprinos očuvanju srpske kulturne baštine. Nagradu je uručila predsednica Matice iseljenika Jelena Kiš, a svoju zahvalnost ambasadorki Fini i njenim saradnicima iz ambasade za izuzetnu podršku i pomoć izrazila je i predsednica Udruženja za očuvanje kulturne baštine „Dah“ Dragana Vujasinović.

Ovo priznanje dodeljeno je ambasadorki Fini za nastojanje da kroz niz aktivnosti i različite vidove podrške lokalnim zajednicama doprinese očuvanju starih zanata i uopšte kulturne baštine Srbije, a u isto vreme i osnaživanju žena i podsticanju njihovog učešća u preduzetništvu. Njena ekselencija izrazila je zahvalnost za ovo značajno priznanje Matice iseljenika, ističući pri tome da je to nagrada i za sve zaposlene iz Ambasade Australije u Srbiji i njihov timski rad na bilateralnim odnosima i pozitivnim promenama u društvu. Kako je navela, zahvaljujući podršci i odobrenom budžetu od australijskog Ministarstva inostranih poslova, sa svojim timom iz ambasade nastavlja sa brojnim aktivnostima na polju očuvanja srpske kulturne baštine, dobrotvornog rada, zaštite prirodne sredine, podsticanja privredne i kulturne saradnje Australije i Srbije i mnogim drugim oblastima. Ambasada Australije sa zadovoljstvom nastavlja i saradnju sa Maticom iseljenika Srbije, istakla je Njena ekselencija amabasadorka Džulija Fini.

„Kao neko ko je živeo i studirao u Australiji lično osećam veliko zadovoljstvo što je povod našeg okupljanja večeras uvažena ambasadorka Australije gospođa Džulija Fini“, rekla je u svom obraćanju okupljenima predsednica Matice iseljenika Jelena Kiš. „Čast nam je da vas bolje upoznamo sa radom ambasadorke u oblasti kulture i kulturne razmene, dobrotvornog rada i pomoći školama, bolnicama i pojedincima. Očuvanje starih zanata, pirotski ćilimi i pomoć etno mreži u Pirotu i Somboru primeri su pomoći australijske ambasade i potencijala koji je prepoznala ambasadorka i pomogla da se podigne svesnost o kvalitetu i značaju naše kulturne baštine“, navela je Jelena Kiš. Ukazala je i na značaj velikog arheološkog projekta na lokalitetu u selu Glac nedaleko od Sremske Mitrovice, gde bi uskoro trebalo da počnu arheološka iskopavanja. Ovaj projekat u saradnji sa Ambasadom Australije u Srbiji vode vrhunski australijski arheolozi, profesori univerziteta u Sidneju, sa željom da ostvare blisku saradnju sa kolegama iz Srbije i omoguće akademsku razmenu između Srbije i Australije. Lokalitet u Glacu predstavlja i veliki turistički potencijal za našu zemlju, istakla je predsednica predsednica Matice iseljenika.

Inače, ambasadorka Fini veliki je poštovalac našeg kulturnog nasleđa i starih zanata. U svojoj rezidenciji na istaknom mestu drži dva ručno tkana pirotska čilima. Od kada je na čelu Ambasade Australije u Srbiji, ova institucija pokrenula je i podržala veliki broj projekata i drugih aktivnosti na različitim poljima. Podsetićemo vas na neke od tih aktivnosti:

  • Finansijska pomoć Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu, kroz projekat „Like Home“ (Kao kod kuće) namenjen tinejdžerima i mladim ljudima bez roditeljskog staranja. Zahvaljujći tim sredstvima, adaptirane su i opremljene posebne prostorije u Centru u Zvečanskoj, gde mladi uče osnovne svakodnevne veštine, koje im pomažu u osamostaljivanju, kao što su peglanje, kuvanje i druge. Ovaj projekat deo je programa Direct Aid (Direktna pomoć), u okviru koga će se nastaviti sa humanitarnim aktivnostima i u narednom periodu.
  • Donacije i drugi vidovi pomoći dečijim bolnicama, ustanovama koje brinu o deci sa posebnim potrebama i drugim institucijama i pojedincima.
  • Različiti vidovi podrške Etno mreži, strukovnoj organizaciji žena koje se bave proizvodnjom tradicionalnih rukotvorina, sa ciljem da sačuvaju od zaborava stare tehnike izrade ovih ručno rađenih prededmeta. Cilj Etno mreže je i da podstaknu korišćenje privrednog potencijala starih zanata, kao i da kroz proizvodnju rukotvorina omoguće ženama ekonomsko osnaživanje i samozapošljavanje.
  • Organizovanje izložbi i podrška u povezivanju gradova Pirota i Sombora, kako bi tkalje iz ovih područja razmenile svoja znanje i tehnike tkanja, a zahvaljujući ovim aktivnostima promovisan je ne samo pirotski, već i staparski ćulim, gotovo zaboravljen, kao i način izrade ove vredne rukotvorine. Saradnja se pokazala veoma uspešnom.
  • Saradnja sa Fondom „Tijana Jurić“, čija je misija da poboljša potragu za nestalom decom i uopšte bezbednost dece, kao i da sačuva uspomenu na tragično preminulu devojčicu Tijanu Jurić. Zahvaljujući ovom fondu donet je i čuveni „Tijanin zakon“, kako su ga nazvali eksperti Pravnog fakulteta u Beogradu.
  • Podrška i promocija humanitarne misije poznatog motocikliste Slobodana Vukojevića prilikom njegovog dobrotvornog obilaska Australije, u okviru putovanja po svetu sa ciljem da sakupi novac za dečije bolnice i druge ustanove namenjene najmlađima u Srbiji.
  • Organizacija koncerta poznate australijske dive srpsko-aboridžinskog porekla Ursule Jović u okviru čuvenog Beogradskog džez festivala. To je bila ujedno i prva Ursulina poseta Srbiji, a njen otac Slobodan Jović došao je tom prilikom prvi put u svoju otadžbinu posle višedecenijskog odsustva.

Matica iseljenika Srbije i regiona, kao najstarija organizacija koja se bavi saradnjom sa našom dijasporom širom sveta nastavlja brojne aktivnosti na polju etničke i međunarodne kulturne razmene, kao i na unapređivanju privredne saradnje sa Srbima širom sveta. Od dolaska Jelene Kiš na čelo ove ugledne institucije, ostvareni su mnogi zapaženi rezultati i Matica sa uspehom radi na velikom broju projekata.

 

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2016/12/Ambasadorka-Nagrada-Matice-3-1024x576.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2016/12/Ambasadorka-Nagrada-Matice-3-150x150.jpgAustraliana SerbaSa lica mestaAmbasada Australije,Australian Embassy,Džulija Fini,Jelena Kiš,Jelena Kish,Julia Feeney,Kultura,Kulturna baština,Matica,Matica iseljenika Srbije,Nagrada,PriznanjeAmbasadorki Australije u Srbiji Džuliji Fini (Julia Feeney) uručeno je priznanje Matice iseljenika Srbije za doprinos očuvanju srpske kulturne baštine. Nagradu je uručila predsednica Matice iseljenika Jelena Kiš, a svoju zahvalnost ambasadorki Fini i njenim saradnicima iz ambasade za izuzetnu podršku i pomoć izrazila je i predsednica Udruženja za...Internet Magazin