Obraćanje autorke Olivere Skoko prilikom otvaranja izložbe

Piše: Duška Kolarov, Narodni muzej Zrenjanin

Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Značajan jubilej za srpsku kulturu obeležen je u Zrenjaninu. Naime reč je o 160. godišnjici rođenja našeg slikara Uroša Predića. U obeležavanje jubileja uključili su se i meštani Predićevog rodnog sela Orlovata podizanjem biste velikog slikara ispred seoske škole „Uroš Predić“. Jedna od zrenjaninskih srednjih škola koja takođe nosi ime velikog slikara upriličila je i likovni i literarni konkurs za talentovane đake širom opštine. Održana je i svečana akademija posvećena Predićevom stvaralaštvu. Vrhunac svega je izložba otvorena u Narodnom muzeju Zrenjanin na rođendan slikara. 7.decembra.

Direktorka ove ugledne ustanove kulture Jelena Gvozdenac Martinov tom prilikom istakla je da je presrećna zbog velikog intersovanja publike, ali i da je ova izložba kruna ovogodišnjih aktivnosti Muzeja.

Zrenjaninski muzej od 1954. godine čuva legat Uroša Predića koji sadrži njegov kompletan beogradski atelje, sa mnoštvom ličnih predmeta slikara, posetnicama, razglednicama, pismima, nameštajem, i njegovom poslednjom nedovršenom slikom iz 1953.g. Kamenovanje Svetog Stefana.

Istoričar umetnosti Olivera Skoko, viši kustos Narodnog muzeja Zrenjanin autor je izložbe i kataloga, potrudila se da publika upozna Uroša Predića ne samo kao slikara – portretistu, ikonopisca, autora izuzetnih slika istorijskog, ili društveno-političkog karaktera, već i kao osobu. Saznajemo mnogo o njegovom odnosu prema porodici, prijateljima, kolegama, o drugovanju sa velikanima srpske kulture poput Paje Jovanovića, Stevana Aleksića, Mihajla Pupina (sve Banaćanima), Lazom Kostićem, Đorđem Dunđerskim, Stevanom Mokranjcem koji je bio suprug njegove bratanice i mnogima drugima.

-Predić je ostao blizak rodnom Orlovatu i to je pokazao kada je pred kraj života prihvatio inicijativu svojih Orlovaćana da bude sahranjen baš tu u porodičnoj grobnici. U tom selu je proveo kako je sam naglašavao, najbolje godine svog života, u tamošnjoj crkvi je naslikao ikonostas posvetivši ga svojim roditeljima i svom rano preminulom bratu. To je danas najautentočniiji trag Uroša Predića u ovom delu Banata, naravno pored njegovog legata koji se čuva u našem muzeju.- kaže za naš portal Olivera Skoko.

Uroš Predić u svom ateljeu

Na pitanje šta bi izdvojila kao posebno u vezi sa Urošem Predićem i izložbom koju je osmislila ona otkriva:
-Ja sam izložbi, čini mi se, najmanje prišla iz pozicije svoje struke – istorije umetosti. To nije slučajno. O Urošu Prediću kao slikaru malo šta bi moglo novo i nepoznato da se kaže. Ali zato njegov život, karakter, celokupna ličnost, kroz njegova razmišljanja, a posebno kroz odnose sa drugim ljudima: porodicom i savremenicima, je ono što zavređuje pažnju i poštovanje i to sam pokušala da predstavim ovom izložbom.
I zaista, ambijent i čitava postavka odišu toplinom duše Uroša Predića i lepotom njegovih slika iz zbirke ovdašnjeg muzeja, kao i reprodukcijama drugih njegovih dela.
Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin do kraja februara 2018.godine.

Australiana Serbahttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/12/24883283_1564684906912072_9099696224164182405_o-1024x768.jpghttps://www.australianaserba.com/wp-content/uploads/2017/12/24883283_1564684906912072_9099696224164182405_o-150x150.jpgAustraliana SerbaNarodni muzej ZrenjaninBanat,Dakle,Duška Kolarov,istorija umetnosti,izložba,Jelena Gvozdenac Martinov,Kultura,Narodni muzej Zrenjanin,Olivera Skoko,Orlovat,slikar,slikarstvo,umetnost,Uroš Predić,Vi ste taj Uroš Predić?,ZrenjaninPiše: Duška Kolarov, Narodni muzej Zrenjanin Foto: Narodni muzej Zrenjanin Značajan jubilej za srpsku kulturu obeležen je u Zrenjaninu. Naime reč je o 160. godišnjici rođenja našeg slikara Uroša Predića. U obeležavanje jubileja uključili su se i meštani Predićevog rodnog sela Orlovata podizanjem biste velikog slikara ispred seoske škole „Uroš Predić“....Internet Magazin